Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ


Θα μεταβεί στο Βίλνιους για να προωθήσει το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, παρόλο που τα κράτη-μέλη δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν μεν να υποστηρίζουν τη χώρα με όπλα, αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί όσο μαίνεται ο πόλεμος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας την Τετάρτη, για να συναντήσει τους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας, θέτοντας ως στόχο την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της χώρας του, γράφει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.

Η σύνοδος στο Βίλνιους διεξάγεται σε μια κομβική στιγμή, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κοντεύει να κλείσει ενάμιση χρόνο. Το ΝΑΤΟ έχει στόχο να προμηθεύσει το Κίεβο με νέα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών βομβών διασποράς, ενώ αξιολογεί τον αντίκτυπο της πρόσφατης αποτυχημένης ανταρσίας του Ομίλου Wagner και τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ να στείλει σαφές μήνυμα υποστήριξης της ένταξης, πέρα από τη δήλωση που μετρά πια 15ετία, ότι η Ουκρανία τελικά θα ενταχθεί. Έχει πει ότι επιθυμεί η ένταξη να γίνει αμέσως μετά το τέλος του πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι «έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ», προειδοποιώντας σε συνέντευξή του στο CNN ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας του άρθρου 5 της συμμαχίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία. Έχει επανειλημμένα πει, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Τρίτη και την Τετάρτη, τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας σκοπεύουν να χαράξουν έναν ξεκάθαρο δρόμο για την τελική ένταξη του Κιέβου. Τα 31 κράτη μέλη αναμένεται να παράσχουν την υπόσχεση μακροπρόθεσμης υποστήριξης, με στόχο την εμβάθυνση των δεσμών, χωρίς την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου