Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Μητσοτάκης από Λετονία: Οι αρχές δίνουν μάχη στη θάλασσα ενάντια στους διακινητές


Για το μεταναστευτικό, την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ήταν η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στη Λετονία εδώ και 20 χρόνια. 

Το μεταναστευτικό, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και είναι άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα να επωμίζονται μόνες το βάρος της φύλαξης περασμάτων όπως αυτό της Μεσογείου ή και να κατηγορούνται ότι δεν σώζουν ζωές, όταν καθημερινά οι αρχές τους δίνουν τη μάχη αυτή στη θάλασσα ενάντια στους διακινητές που ευθύνονται για κάθε τραγωδία». 

Επανέλαβε ότι «όσο λιγότερα πλοία προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο τόσο λιγότερες πιθανότητες είναι να έχουμε ανθρώπινες τραγωδίες» και πρόσθεσε ότι «έχουμε σπάσει το μοντέλο των διακινητών στη θαλάσσια διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που πρέπει να κάνουμε και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο». 

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μολονότι η Ελλάδα και η Λετονία αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό, συμφωνούν στην ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναζητηθεί μια ευρωπαϊκή φόρμουλα κοινής αποδοχής. «Έχουμε τώρα πολύ καλύτερη αμοιβαία κατανόηση ο ένας για τις θέσεις του άλλου σχετικά με σειρά γεωπολιτικών θεμάτων» σημείωσε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία» αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή. Τόνισε δε ότι και οι δύο χώρες ελπίζουν στη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. και στάθηκε στην αναφορά που είχε κάνει προηγουμένως ο Λετονός πρωθυπουργός στην ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της χώρας του.

ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου