Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Σκόπια: Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την αποτυχία της συνόδου κορυφής της Ε.Ε


Δεκέμβριος 15, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι κάλεσε να αξιοποιηθεί η περίοδος μέχρι τις εκλογές στη χώρα, καθώς και των ευρωπαϊκών την άνοιξη, για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.

Σε εκκρεμότητα η τροποποίηση του Συντάγματος

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχει προγραμματιστεί η Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία ουσιαστικά δεν ανοίγει τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Αλληλοκατηγορίες

Ο Κοβάτσεφσκι από τις Βρυξέλλες έδειξε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι όποιος λέει ότι είναι δυνατόν να αλλάξει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων λέει ψέματα στο κοινό.

«Καταφέραμε να βγούμε νικητές, να πούμε μαζί δυνατά και ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε με το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ότι συνεχίζουμε την πορεία μας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επιβεβαιώθηκε όμως ότι τα μόνα εμπόδια στο κράτος είναι ο αντι-ΕΕ, αντιΝΑΤΟϊκός και φιλορωσικός συνασπισμός του VMRO-DPMNE και της Αριστεράς», δήλωσε ο πρωθυπουγός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση.

«Ακριβώς η διάσκεψη που είχαμε για το θέμα του εγκλήματος και της διαφθοράς είναι επαρκής δείκτης για το ποιος είναι ο μόνος ένοχος και τέτοιες κατηγορίες που έρχονται είναι μόνο λόγοι για να καλύψουμε την ήττα που υπέστη η Βόρεια Μακεδονία, ενώ το SDSM και το DUI είναι άμεσα ένοχοι για αυτό», δήλωσε η Μαρία Μιτέβα – εκπρόσωπος Τύπου του VMRO-DPMNE.

Να τηρούνται οι συμφωνίες με Ελλάδα και Βουλγαρία

Στην πρόταση-συμπεράσματα για τη χώρα, εκτός από το θέμα των συνταγματικών αλλαγών, η ΕΕ απαιτεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και οι συμφωνίες με την Ελλάδα και η Βουλγαρία να είναι σεβαστές.

Ταυτόχρονα, είναι ευπρόσδεκτη η πρόοδος στα οικονομικά κριτήρια και η πλήρης εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής των Σκοπίων με αυτή της Ένωσης.

Σταθερός ο στόχος της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν ότι η δέσμευση για επέκταση της Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει ισχυρή. Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της Ένωσης επανέλαβαν ότι λόγω του γεωπολιτικού πλαισίου και της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, η διεύρυνση είναι ζήτημα στρατηγικής και ασφάλειας.

Παρουσίασαν επίσης στους ηγέτες της περιοχής αναλυτικά το σχέδιο ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων, με βάρος έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα επέτρεπε μια ταχεία ολοκλήρωση. Οι Βρυξέλλες επανέλαβαν ότι παρά τη συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, η διεύρυνση είναι μια διαδικασία που βασίζεται στην αξία.

Alsat

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου