Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ defence-point.gr : Οι έξι από τις εφτά ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ προτεραιότητες… του Νίκου Δένδια


Κατάλογο επτά εξοπλιστικών προγραμμάτων που χαρακτηρίστηκαν ως υψηλής προτεραιότητας κατάρτισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο των εξαγγελιών του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Δένδια για επανεξέταση από μηδενική βάση της προτεραιότητας που είχε αποδοθεί σε έκαστο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Γράφει ο ΚΑΥΣΙΜΑΡΧΗΣ

Όπως έγινε γνωστό από την επανεξέταση εξαιρούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και οι σχετικές συμβάσεις εξελίσσονται. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα Γενικά Επιτελεία, όπως είχαν διαταχθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των αναγκών τους. Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των επτά προγραμμάτων υψηλής προτεραιότητας, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα οριστικοποιηθεί περί τα τέλη του τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του DP στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ακόλουθα έξι προγράμματα:

>Προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων (anti-drone). Στο θέμα έχει αναφερθεί με έμφαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Δένδιας αποδίδοντας του, εκ των πραγμάτων, υψηλή προτεραιότητα. Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ», ο Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου anti-drone για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones… Πρόθεσή μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο σύγχρονο πολύπλοκο περιβάλλον να επιχειρούν υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου anti-drone».

Υπενθυμίζεται, ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολλές αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την προμήθεια του ισραηλινής προέλευσης Drone Dome της κρατικής εταιρίας Rafael Advanced Systems, ένα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί το DP, ενδεικτικά, στους κάτωθι ενεργούς συνδέσμους:
– https://www.defence-point.gr/news/systimata-c-uas-to-drone-dome-gia-tis-ellinikes-enoples-dynameis
– https://www.defence-point.gr/news/systima-anti-drone-kai-iron-dome-kai-kleinei-to-aigaio
– https://www.defence-point.gr/news/drone-dome-to-mellon-einai-idi-edo-mazikes-katarripseis-me-leizer-vid

>Προμήθεια πέντε (5) νέων σταθμών ραντάρ αεροπορικής επιτήρησης για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ). Ως ένδειξη για την υψηλή προτεραιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος θα μπορούσε να θεωρηθεί η αναφορά του πρόσφατα αποστρατευθέντος Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, στην Ημερήσια Διαταγή του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Α/ΓΕΑ που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, σημείωσε, ότι «για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του πλέγματος Αεράμυνας, έχουμε ξεκινήσει και είναι σε πορεία υλοποίησης, η διαδικασία προμήθειας αριθμού υπερσύγχρονων RADAR, κατάλληλων να αποκαλύπτουν έγκαιρα όλες τις σύγχρονες απειλές». Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, στην 14η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) είχε, μεταξύ άλλων, εγκριθεί η σχετική ΜΠΑΕΣΕ (Μελέτη Πρόσκτησης, Αναβάθμισης/Εκσυγχρονισμού Στρατιωτικού Εξοπλισμού).

>Υλοποίηση σε διακλαδικό επίπεδο διαφόρων προγραμμάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου με ευθύνη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

>Εκσυγχρονισμός ΤΟΜΠ Μ113. Όπως είχε αποκαλύψει το DP, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) προσανατολίζεται στην αναβάθμιση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113 που διατίθενται σε υπηρεσία, το Γενικό Επιτελείο ως «ενδιάμεση λύση» για την κάλυψη των εξαιρετικά μεγάλων αναγκών στον τομέα των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ). Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το DP, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε τεθεί σε ταχεία πορεία δρομολόγησης, με την αποστολή από τη Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΠΖ) επιστολής στη SIBAT, τη διεύθυνση διεθνούς αμυντικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ με την οποία αιτείται την παροχή πληροφοριών.

>Προμήθεια νέων φρεγατών. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιανουαρίου 2024, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Βασίλη Πάλμα προέβη στην για πρώτη φορά επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Ναυτικού των ΗΠΑ τύπου FFG-62 Constellation. «Συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation», ανέφερε ο Δένδιας.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι από τις 16 Ιανουαρίου 2024 έχει παραληφθεί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) σχετική επιστολή του Ναυτικού των ΗΠΑ για την καταρχήν αποδοχή του ελληνικού ενδιαφέροντος «για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία», συμπλήρωσε. «Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία».

>Εκσυγχρονισμός Αεράμυνας. Καθώς «η διασφάλιση της αεράμυνας της Χώρας» περιλαμβάνεται στην αποστολή του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σχετική αναφορά του πρόσφατα αποστρατευθέντα Α/ΓΕΑ αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, στην Ημερήσια Διαταγή του, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Α/ΓΕΑ, στις 17 Ιανουαρίου 2024: «Με το νέο σχέδιο Αεράμυνας που αναπτύξαμε και υλοποιούμε, συνδυάζοντας και αναδιατάσσοντας κατάλληλα όλα τα συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, δημιουργούμε τις βέλτιστες προϋποθέσεις για εξασφάλιση της τοπικής επικράτησης στο Αιγαίο και για διασφάλιση ζωτικής σημασίας περιοχών στρατηγικού ενδιαφέροντος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου