Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Η Λευκωσία ζήτησε εξηγήσεις για τις αναφορές Σιντίκ

Ανδρέας Πιμπίσιης

Εξηγήσεις από τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ ζήτησε η Λευκωσία με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις περί της αναγκαιότητας να γίνουν χειρονομίες προς τους Τουρκοκύπριους για να πειστούν να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Βρετανός διπλωμάτης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για διευκρινίσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να απαντήσει εάν η κυβέρνηση ποια είναι αυτά τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους Τουρκοκύπριους και για τα οποία έκανε λόγο ο Ιρφάν Σιντίκ. Ο Κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου έχει διοριστεί προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ ακριβώς για να διερευνήσει τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ακριβώς μέσα από τις δικές μας επίμονες προσπάθειες, έχει επιτευχθεί αυτός ο διορισμός μιας προσωπικότητας που μόλις πριν λίγους μήνες δεν φάνταζε εφικτός. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να συμβάλουμε θετικά στη δημιουργία προϋποθέσεων. Να θυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες δέσμη 14 μέτρων που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Σε ερώτηση τι είδους διαβεβαιώσεις χρειάζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά για να παρακαθίσει σε συνομιλίες, όπως ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απευθύνεται στον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό που θα πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη μας είναι ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου ανοίγεται μπροστά μας, μια περίοδο κινητικότητας που σηματοδοτείται από μια σημαντική εξέλιξη, τον διορισμό απεσταλμένης, θα πρέπει όλοι μας στις δημόσιες μας τοποθετήσεις να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ενημέρωση ότι κριθεί αναγκαίο

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επανήλθε και χθες στο θέμα της ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την επίσκεψη Ολγκίν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του άφησε να διαφανεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Κ. Λετυμπιώτη «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό, όπως το έχει αποδείξει, στον πετυχημένο, χρήσιμο, ωφέλιμο θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου – στους 11 μήνες διακυβέρνησης έχει συγκαλέσει πέντε φορές το Εθνικό Συμβούλιο – θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο μόλις υπάρξουν εξελίξεις για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πιο σημαντικό ως προς τον θεσμό».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τη συνάντηση του τέως Προέδρου με την κα Ολγκίν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είχε επικοινωνία με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση με την κα Ολγκίν».

Και με τους «αντιομοσπονδιακούς»

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφέρει ότι την επόμενη φορά που η κα Ολγκίν θα βρίσκεται στην Κύπρο θα έχει συναντήσεις με κομματάρχες και με αντιομοσπονδιακούς και ερωτηθείς αν στην προηγούμενη επίσκεψη της στην Κύπρο είχε συναντήσεις με ομοσπονδιακούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γνωρίζω σε ποια δημοσιεύματα αναφέρεστε. Η πρόθεση της κας Ολγκίν, όπως μας έχει μεταφερθεί, είναι ότι θέλει πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Τατάρ, πέραν της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της κομματικής ηγεσίας με την οποία ενδεχομένως να πραγματοποιήσει συναντήσεις το επόμενο διάστημα, να έχει συναντήσεις, όπως και έπραξε, με την κοινωνία των πολιτών. Δεν νομίζω ότι αυτό θα διαχωριστεί σε ομοσπονδιακούς και αντιομοσπονδιακούς. Αυτό που θέλει η κα Ολγκίν είναι να δει το γενικότερο αίσθημα της κοινωνίας των πολιτών σε σχέση με τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου