Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Στη Λιβύη την Τετάρτη ο Χακάν Φιντάν


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Οι σχέσεις της Άγκυρας με τον Χαφτάρ έχουν σημειώσει πρόοδο, τονίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ταξίδι αύριο Τετάρτη στη Λιβύη ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΧακάν Φιντάν.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ian Borg, υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου της Μάλτας, στη Βαλέτα, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι οι σχέσεις της Άγκυρας και με τον στρατάρχη Χαφτάρ, που διοικεί την ανατ. Λιβύη έχουν σημειώσει πρόοδο και η Τουρκία σκοπεύει σύντομα να ανοίξει προξενείο και στη Βεγγάζη.

“Όσον αφορά τη Λιβύη, αύριο πηγαίνω από εδώ στη Λιβύη. Όταν πάω θα συναντηθώ με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον επικεφαλής του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου στην Τρίπολη. Η θέση της Τουρκίας για τη Λιβύη είναι ότι υποστηρίζουμε την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, τη νομιμότητα και τις δραστηριότητές της. Θέλουμε όμως να τερματιστεί η διαίρεση Ανατολής-Δύσης μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία. Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε όλες τις διαδικασίες. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποτρέψουμε οποιονδήποτε πόλεμο στη Λιβύη και να αποτρέψουμε τη διακοπή του διαλόγου”, δήλωσε ο Φιντάν, παραδεχόμενος στη συνέχεια ότι οι σχέσεις της Τουρκίας, ιδίως με την ανατολική πλευρά, προοδεύουν κι οι διαβουλεύσεις με τους φορείς εκεί συνεχίζονται.

“Αποφασίσαμε να ανοίξουμε εκ νέου το γενικό μας προξενείο στη Βεγγάζη”, ανακοίνωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Από την άλλη πλευρά, όπως είπε ο Φιντάν, “οι διαβουλεύσεις μας με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με τη Λιβύη συνεχίζονται”.

Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία

Αναφορικά με την πιθανή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Τουρκία, ο Χακάν Φιντάν αν και δεν επιβεβαίωσε τον ερχομό του, τόνισε πάντως ότι επιβάλλεται να γίνει μία συζήτηση με τη Ρωσία για την επανεξέταση των θέσεών τους στον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή κ.λπ.

“Τόσο για να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα όσο και για να αποτρέψουμε την εξάπλωση πιο σοβαρών συγκρούσεων. Από αυτή την άποψη, αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση του τακτικού μας διαλόγου με τη Ρωσία. Θα συζητηθούν περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας”, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από τη Μάλτα.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου