Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Οι Βρυξέλλες υπενθύμισαν στον Ερντογάν ότι υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν


Φεβρουάριος 5, 2024. Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει κατά νου ότι το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα αξιόπιστο βήμα για μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία.

Στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας το γνωρίζουν αυτό, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή το αναμενόμενο ταξίδι του Πούτιν στην Άγκυρα στις 12 Φεβρουαρίου για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει κατά νου ότι το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει κανένα αξιόπιστο βήμα για μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία μέχρι στιγμής. Όλοι μπορούν να δουν πόσο μπορούν να εμπιστευτούν τέτοιες ρωσικές πρωτοβουλίες, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ υποστήριζε πάντα κάθε γνήσια προσπάθεια στην αναζήτηση μιας δίκαιης ειρήνης. Το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι Τούρκοι εταίροι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του διαδρόμου σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη, επεσήμανε ο εκπρόσωπος. Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες, αλλά μέχρι στιγμής όλες οι προτάσεις από τη ρωσική πλευρά για ειρήνη στην Ουκρανία έχουν χρησιμεύσει μόνο για να συγκαλύψει την εμβάθυνση του πολέμου, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι εντολές του ΔΠΔ είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη του Καταστατικού της Ρώμης. Η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα αυτών των χωρών- δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό.

Η διμερής συνεργασία μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Τουρκίας, η περιφερειακή ατζέντα και η Ουκρανία θα είναι μεταξύ των θεμάτων συνομιλίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σχολίασε ότι η Άγκυρα διατηρεί μια ανεξάρτητη προσέγγιση στις σχέσεις της με τη Μόσχα παρά τις πιέσεις από τη Δύση.

«Η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες (που) έχει λάβει μια μάλλον θεμελιώδη και ανεξάρτητη θέση σε αυτό το θέμα και συνεχίζει να οικοδομεί εμπορική και οικονομική συνεργασία μαζί μας», τόνισε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τα λόγια του, «η Τουρκία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου πίεση -συχνά ασυγχώρητη- από τους Αγγλοσάξονες, που προσπαθούν να την εξαναγκάσουν εις βάρος των συμφερόντων της, αν όχι να διακόψουν εντελώς, τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν τη συνεργασία» με τη Ρωσία.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου