Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών: Οι αθόρυβοι τιμωροί του Αιγαίου – ΦΩΤΟ


Ο Στρατός Ξηράς επενδύει στην εκπαίδευση των στελεχών του στις Ειδικές Δυνάμεις, με τη Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών να γίνεται θεσμός και να βρίσκεται στην 15η εκπαιδευτική σειρά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μία από τις φιλοσοφίες της σχολής υποβρύχιων καταστροφέων, είναι η αφανής διείσδυση στην περιοχή του στόχου. Και το ΣΥΚ είναι εδώ, παράγοντας τους «αθόρυβους τιμωρούς του Αιγίου».

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) από 26 Μαρτίου 2024 έως 12 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στην Νέα Πέραμο, το 15ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς.

Σκοπός του Σχολείου είναι η επιχειρησιακή ειδική εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, στις Υποβρύχιες Καταστροφές.

Η εκπαίδευση περιέλαβε μεταξύ άλλων, αντικείμενα φυσικής αγωγής μάχης, κολύμβηση επιφανείας, υποβρύχιες πορείες, εκτέλεση θαλάσσιου άλματος καθώς και αθλητικές δοκιμασίες.

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΔ η τελετή αποφοίτησης, στην οποία παρέστησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού Υποστράτηγος Ιωάννης Κορέλης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, εν ενεργεία Αξιωματικοί και συγγενείς των αποφοιτούντων.

Το Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφών (ΣΥΚ) του Στρατού Ξηράς ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2008 και είχε κλείσει τον Δεκέμβριο του 2016, ύστερα από απόφαση του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Τότε είχαν προτάξει το θέμα της διακλαδικότητας ως προτεραιότητα.

Ωστόσο, από τον Οκτώβριο του 2023 αποφασίστηκε η επαναφορά του Σχολείου, στα πρότυπα των αντίστοιχων σχολών στις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν τη λειτουργία ιδιαίτερων σχολείων δυτών ανά Κλάδο, μικρότερης διαρκείας, από 4 έως 7 μήνες.

Ο λόγος επαναφοράς του ΣΥΚ, όπως εξηγούν στο enikos.gr στρατιωτικές πηγές δεν είναι για να υποβαθμίσουν την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, που βγάζει και τους ΟΥΚάδες αλλά η ενίσχυση της επιχειρησιακής δεινότητας του Στρατού να παράγει εκπαιδευόμενους.

Ειδικότερα, όπως μας εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή η ΔΥΚ παράγει από 2 έως 6 υποβρύχιους καταστροφείς κατ’ έτος. Κάτι που σε βάθος 15ετίας μεταφράζεται σε το πολύ 90 άτομα. Στόχος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο αριθμός των στελεχών να φτάσει τους 300.

Και με την λειτουργεία της ΣΥΚ διατίθενται όλες οι προδιαγραφές μιας Σχολής Υποβρύχιων Καταστροφών, με αυτόνομα συστήματα κλειστού και ανοιχτού κυκλώματος, τα οποία δεν διαθέτει η ΔΥΚ. Ουσιαστικά, δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που θα λειτουργήσουν το Σχολείο, να έχουν όλες τις προδιαγραφές για να εκπαιδεύσουν νέους αμφίβιους καταδρομείς.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις «Σκιές του Αιγαίου», την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ να ανανεώσει την γερασμένη δεξαμενή με νέους αμφίβιους καταδρομείς που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων στη μεθόριο και όπου αλλού παραστεί ανάγκη.

Και η εκπαίδευση, που πραγματοποιείται στο ΚΕΕΔ έχει ήδη αποκτήσει Διεθνές αποτύπωμα και τείνει να γίνει διεθνές σημείο αναφοράς, καθώς μετά τις εκπαιδεύσεις στο πλαίσιο ασκήσεων, οι συμμαχικές χώρες ζητούν από το ελληνικό Πεντάγωνο εκπαίδευση Ειδικών Επιχειρήσεων στις νέες – αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις.

Δείτε φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου