Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Επί τάπητος Eurogroup η πέμπτη δόση και το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Ελληνικό χρώμα θα έχει το σημερινό Eurogroup, όπου και αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι αποδεσμεύεται η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δις. ευρώ. Παράλληλα σήμερα θα κάνει την επίσημη πρώτη του εμφάνιση ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το μερίδιο της ΕΕ στην Πέμπτη δόση των 12 δις. ευρώ είναι στα 8,7 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται να παράσχει και τις απαιτούμενες από το ΔΝΤ εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των 12 μηνών για την Ελλάδα. Το πόσο αναμένεται να καταβληθεί στην Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Μετά και τη συμφωνία της Α. Μέρκελ και του Ν. Σαρκοζί την Παρασκευή για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, αναμένεται να συζητηθεί και το νέο δάνειο που θα παράσχει η Ευρώπη στην Ελλάδα, αν και τα αποτελέσματα πιθανόν να τα μάθουμε στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής. Το νέο πακέτο στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, αναμένεται να είναι ύψους 150 δισ. ευρώ, ίσως και παραπάνω.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παρά τις αντιδράσεις όλου αυτού του διαστήματος από πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, το κλίμα αναμένεται να είναι μεν αυστηρό για την Ελλάδα, αλλά υπάρχει έντονη η ανάγκη για την παροχή βοήθειας ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης της διαρκώς εντεινόμενης ελληνικής κρίσης.
Μάλιστα, σε νέα συνέντευξη του σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει έως σήμερα την πρέπουσα σημασία στην ανάγκη προσφοράς μιας αισιόδοξης προοπτικής στους Έλληνες, κυρίως δε στους φτωχότερους από αυτούς. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την ευρωπαϊκή ιδιοτροπία να ζητείται από την Ελλάδα να συμβάλει με χρήματα τα οποία δεν έχει στην υλοποίηση έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του Eurogroup προτείνει το 100% της χρηματοδότησης να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού στο μέλλον σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Αναφερόμενος στο γιατί δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του Μνημονίου για το 2011 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η ύφεση αποδείχθηκε μεγαλύτερη από αυτή την οποία ανέμεναν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα δημόσια έσοδα να αποδειχθούν κατά 9,2% λιγότερα από τα προϋπολογισμένα. Σημείωσε ωστόσο ότι παραλλήλως οι αντιδράσεις των αγορών υπήρξαν εν μέρει παράλογες.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει ότι παρά την ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κοινή γνώμη εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ξοδεύουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους για να ενισχύσουν την Ελλάδα η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. «Προς το παρόν τα κράτη της Ευρωζώνης εισπράττουν τους τόκους που έρχονται από την Ελλάδα», σημειώνει ο πρόεδρος της Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρει επίσης, ότι συχνά λέει στους Γερμανούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι οι πλέον ενάρετοι, ότι αν τους ζητούσαν να καταβάλουν προσπάθειες περικοπής των δημοσίων δαπανών ανάλογες με αυτές που έχει καταβάλει η Ελλάδα, μάλλον δεν θα τα κατάφερναν.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου