Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Αξιοθρήνητη εικόνα – περίγελος το ΝΑΤΟ στη Λιβύη


Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=13003
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, με την εικόνα της Συμμαχίας να είναι αποκαρδιωτική, αφού πλέον παρουσιάζει μια εικόνα παρακμής, παρόμοια με αυτή που εμφανίζουν πολλοί εκ των συμμάχων.
Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί έχουν μείνει από λεφτά, οι Σύμμαχοι δεν υλοποιούν την υπόσχεσή τους να τους δώσουν μέρος των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι, τα διυλιστήρια δεν λειτουργούν, η εκ νέου άντληση πετρελαίου αργεί ακόμη, το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι τους βομβάρδισε κατά λάθος την περασμένη Πέμπτη και παρόλα αυτά, όταν η πλευρά Καντάφι δέχθηκε και πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών, αντιμετώπισε μια στάση του τύπου «είναι πολύ αργά πλέον».
Το πρόβλημα της κακής εκτίμησης της κατάστασης είναι πλέον παροιμιώδες. Η στάση στο προαναφερθέν ζήτημα των εκλογών, προφανώς υπαγορεύθηκε από τη ρωσική υποστήριξη υπέρ της αποχώρησης του Καντάφι από την εξουσία. Ωστόσο, η στοιχειώδης ευφυΐα υπαγορεύει τη σκέψη ότι οι Ρώσοι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα από ενδεχόμενο ρεζίλεμα της Ατλαντικής Συμμαχίας και απαξίωσή της εξαιτίας της Λιβύης, παρά τη στάση που τηρούν σήμερα.
Δυστυχώς, το τοπίο στις ευρωατλαντικές σχέσεις είναι ενδεικτικό της κατάστασης και ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ΗΠΑ και Ευρώπης είναι απαραίτητος, με σκοπό να περισωθεί ότι είναι δυνατόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου