Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Merkel: Σίγουρη η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο της Ελλάδας - Barnier - Schäuble: Καλύτερα τώρα παρά στο μέλλον - Juncker: Παίζουμε με τη φωτιά

Από το ιστολόγιο http://www.bankingnews.gr/

     (upd3)Και συνεχίζεται η "κόντρα" των Ευρωπαίων για το ελληνικό ζήτημα και πως θα προβλεφθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στην πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κάθε αξιωματούχος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις συνέπειες μίας τέτοιας κίνησης. Μπορεί οι Μερκελ και Σαρκοζί να συμφώνησαν ότι θα δρομολογήσουν νέα λύση για την Ελλάδα, οι χειρισμοί ωστόσο παραμένουν το μεγάλο ζητούμενο, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος.
Σίγουρη πλέον πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel να επισημαίνει ότι αυτή θα πρέπει να είναι εθελοντική και να διασφαλίζει ότι το μέγεθος θα είναι σημαντικό. Μιλώντας σε συνάντηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο έσπευσε παράλληλα να δηλώσει ότι έχουν ήδη συμφωνήσει στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Παράλληλα, προειδοποιήσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Michel Barnier, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα να θέσει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της. Οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να συνεργαστούν στη βοήθεια της Ελλάδας, διαφορετικά μπορεί να βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωποι με μεγαλύτερες ζημιές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Barnier. Αυτό που ζητάτε είναι να διατηρήσουν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν δε γίνει αυτό τότε μπορεί στο μέλλον να χάσουν περισσότερα.
Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεισφέρει σε ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα σε εθελοντική, σημαντική, μετρήσιμη και αξιόπιστη βάση , τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung.
Όλες οι πλευρές που διαπραγματεύονται για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, συμφωνούν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να εμπλακεί, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε πως πρόσθεσε ο Schäuble.
Η ζώνη του ευρώ θα στηρίξει την Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση της, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Jose Luis Rodriguez Zapatero."Θα στηρίξουμε την Ελλάδα και θα πετύχουμε τον στόχο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Zapatero.
Από τη μεριά του όμως, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, υποστήριξε ότι η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία της χρεοκοπίας, κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα.
Σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ανέφερε ότι «παίζουμε με τη φωτιά», προειδοποιώντας ότι αν η Ελλάδα καταταχθεί στην κατηγορία αυτή, αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, και στη συνέχεια το Βέλγιο και η Ιταλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Nout Wellink, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, ο οποίος θεωρεί ότι τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία αναλαμβάνουν σημαντικούς κινδύνους με την εθελοντική συμμετοχή τους στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Σε συνέντευξη του στην ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad κάλεσε τις τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία να ενεργήσουν "προς το συμφέρον των πελατών τους".

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου