Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Κυκλώνουν την Τρίπολη οι αντάρτες Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2039608

Σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται από τη νύχτα του Σαββάτου στην Τρίπολη, με τους ένοπλους εξεγερμένους να επιδιώκουν να δώσουν το τελικό χτύπημα στο λιβυκό καθεστώς για την ανατροπή του Καντάφι, μετά από εξάμηνες συρράξεις περιμετρικά της πόλης.
Σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ που σφυροκοπεί από αέρος τις θέσεις καθεστωτικών δυνάμεων, εκρήξεις, βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί συγκλόνισαν τη νύχτα πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας.



Την ίδια στιγμή, στον έλεγχο των ανταρτών έχουν περάσει δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις, η Ζλιτάν, 160 ανατολικά της Τρίπολης και η Ζαουίγια, μόλις 30 χλμ δυτικά.

«Η ώρα μηδέν άρχισε, υπάρχει συντονισμός των εξεγερμένων στην Τρίπολη, με αυτούς από τα ανατολικά, τα δυτικά και το νότο», δήλωσε στέλεχος των αντικαθεστωτικών.
Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στη διάρκεια των μαχών έχουν χάσει τη ζωή τους 31 πιστοί στον Καντάφι στρατιώτες, ενώ άλλοι 42 κρατούνται από τους αντικαθεστωτικούς. Οι εξεγερμένοι ονομάζουν την επιχείρησή τους «επιχείρηση σειρήνα» για την απομόνωση του Λίβυου ηγέτη.
«Έχουμε προβλέψει δύο σενάρια: να παραδοθεί ή να δραπετεύσει από την πόλη» για να βρει καταφύγιο στο εξωτερικό ή σε κάποια άλλη πόλη της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπός τους.
Την ίδια στιγμή, σε ηχητικό του μήνυμα ο Μουαμάρ Καντάφι αποκάλεσε τους αντάρτες «αρουραίους», οι οποίοι «απωθήθηκαν» από τους υποστηρικτές του, τους οποίους συνεχάρη. Επιπλέον κατηγόρησε το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι προσπαθεί να κλέψει το πετρέλαιο της Λιβύης.

Στο μεταξύ ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, ξεκαθάρισε ότι ούτε ο συνταγματάρχης, ούτε ο ίδιος θα παραδοθούν και αποκάλεσε τους εξεγερμένους «παράνομους».

«Είναι αδύνατον να παραδοθούμε. Είμαστε στη γη μας... έξι μήνες, ένα χρόνο, ακόμα και δυο, κανένα πρόβλημα, θα περιμένουμε», είπε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από λιβυκά δορυφορικά κανάλια.
Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς των εξεγερμένων περί στρατιωτικών νικών σε βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων «φαντασιοπληξίες».

Η τραγωδία της σύγκρουσης στη Λιβύη «φτάνει στο τέλος της», αναφέρει σε συνέντευξή του στν εφημερίδα Ιλ Ματίνο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, συμπληρώνοντας πως η πτώση του καθεστώτος Καντάφι θα ανοίξει «μεγάλες προοπτικές» για τις ιταλικές επιχειρήσεις.

«Οι επιχειρήσεις μας μπορούν να είναι ήσυχες. Η νέα λιβυκή κυβέρνηση θα σεβαστεί όλα τα συμβόλαια», τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.
Η εξέγερση της Τρίπολης άρχισε και η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται σ' ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών ’λιστερ Μπερτ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Βρισκόμαστε σ' ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο σ' αυτή την απελπισμένη αναζήτηση του λιβυκού λαού για ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου