Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Τετραήμερο ζυμώσεων και πολλά μέτωπα για την Κυβέρνηση Ασφυκτικό πρέσινγκ για τα οικονομικά μέτρα

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/77268

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το δεύτερο πακέτο θα εστιάζεται στις περικοπές δαπανών και στην παροχή κινήτρων για ανάπτυξη.
Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το δεύτερο πακέτο θα εστιάζεται στις περικοπές δαπανών και στην παροχή κινήτρων για ανάπτυξη.
Λευκωσία: Εντείνονται οι ενδοκομματικές ζυμώσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες για την οικονομία ενώ σήμερα ξεκινούν οι συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τη συζήτηση των νομοσχεδίων που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις στην Κυβέρνηση για κατάθεση ενιαίου πακέτου μέτρων την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στα πιεστικά χρονοδιαγράμματα του Αυγούστου.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, από τις επαφές του υπουργού Οικονομικών, τις θέσεις που εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη στάση των συντεχνιών η οποία μπορεί να οξυνθεί τις επόμενες ημέρες, δεν είναι σίγουρο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην ολομέλεια της Βουλής στις 25 Αυγούστου. Τα ενδεχόμενα δεν είναι πολλά και όπως φαίνεται, όποιο σενάριο και αν παίξει, το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών έχει πολύ δρόμο ακόμη. Ένα από τα σενάρια είναι η Βουλή να ψηφίσει τα έξι νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση με επίκεντρο την είσπραξη φόρων.

 Δεύτερη εκδοχή είναι να ψηφισθεί το πακέτο που είχε συμφωνηθεί μετά των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τρίτο σενάριο είναι να υπάρξει αναβολή της συζήτησης για να τεθούν προς συνολική ψήφιση όλες οι προτάσεις της Κυβέρνησης, δηλαδή το ενιαίο πακέτο. Ακόμη ένα σενάριο είναι να ψηφιστεί το πακέτο της Κυβέρνησης ενώ θα υπάρχει στο τραπέζι της συζήτησης και η δεύτερη δέσμη μέτρων. Η Κυβέρνηση επιμένει προς το παρόν στη λογική των δύο πακέτων. Το πρώτο πακέτο φθάνει τα €370 εκατ., εκ των οποίων μόνο τα €120 εκατ. είναι περικοπές δαπανών.

Το δεύτερο πακέτο υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα €200 εκατ., έτσι ώστε να επιτευχθούν συνολικές εξοικονομήσεις €600 εκατ. για το 2012, μειώνοντας το έλλειμμα από το 6% στο 2,5% του ΑΕΠ.

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το δεύτερο πακέτο θα εστιάζεται στις περικοπές δαπανών και στην παροχή κινήτρων για ανάπτυξη και υπόσχεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις της αμέσως μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εκτιμάει ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία, το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει μέτρα €1 δισ. αντί €600 εκατ., εκ των οποίων τα δύο τρίτα αφορούν περικοπές δαπανών. Ο κ. Νεοφύτου υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να στοχεύει σε μηδενικό έλλειμμα για το 2012, όχι σε έλλειμμα ίσο με το 2,5% του ΑΕΠ.

Σαν δεν έφταναν οι πολιτικές δυσκολίες, η Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί επίσης την αναζωπύρωση του μετώπου των συντεχνιών.

Η ΣΕΚ ανακοίνωσε την κατηγορηματική της αντίθεση με την αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες ενώ μια μέρα μετά ακολούθησε με την ίδια τοποθέτηση η ΠΑΣΥΔΥ.

Τη διενέργεια μυστικής ψηφοφορίας για σήμερα ανάμεσα στα μέλη της αποφάσισε η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων σε συνεργασία και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα και στο χρόνο και την έκταση που θα απαιτηθεί, σε περίπτωση που θα διαφανεί εκτροπή από τον κοινωνικό διάλογο και τα καθιερωμένα εργατικά θέσμια.

Τα πολλά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνηση, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την προώθηση πειστικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης πριν το τέλος του μήνα.

Οι Standard and Poor’s προειδοποίησαν πριν μια εβδομάδα ότι θα υποβαθμίσουν την Κύπρο αν μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν ψηφιστούν μέτρα που να εστιάζονται στις δαπάνες. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε πρόσφατα την Κύπρο εκτιμώντας ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες θα την οδηγήσουν σε διακρατικό δανεισμό όπως και οι Moody’sλόγω της έλλειψης πολιτικής συναίνεσης για τη λήψη μέτρων και των νέων δεδομένων που δημούργησε η έκρηξη στο Μαρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου