Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ENERGY Ήρθαν οι Αμερικάνοι με 60 μεγαβάτ

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211091&-V=articles
Εφθασαν στην Κύπρο οι πρώτες αμερικανικές γεννήτριες στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε η ΑΗΚ με την εταιρεία Energy International.

Οπως δήλωσε ο εκτελών χρέη Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Ιωάννης Τσουλόφτας, οι γεννήτριες είναι δυναμικότητας 60 μεγαβάτ και θα εγκατασταθούν στη μονάδα της Δεκέλειας.




Η ΑΗΚ, είπε, έχει ολοκληρώσει όλες τις προεργασίες του χώρου υποδοχής και εγκατάστασης και των βοηθητικών συστημάτων που ''θα επιτρέψουν την άμεση σύνδεση και λειτουργία των γεννητριών στη Δεκέλεια, εντός της εβδομάδας''.

Πρόκειται, εξήγησε, για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας με την εν λόγω εταιρεία και η μεταφορά των γεννητριών στην Κύπρο έγινε κατορθωτή 20 μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Το δεύτερο φορτίο με γεννήτριες δυναμικότητας 35 μεγαβάτ, που θα εγκατασταθούν στη μονάδα της Μονής, απέπλευσε από τις ΗΠΑ, βρίσκεται ήδη στη Μεσόγειο Θάλασσα και αναμένεται στην Κύπρο εντός της εβδομάδας, ανέφερε ο κ. Τσουλόφτας.

Ο εκτελών χρέη Εκπροσώπου Τύπου της ΑΗΚ δήλωσε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι η πρώτη παραλαβή του φορτίου καυσίμων στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού άρχισε στις 12:00 χθες και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 07:30 σήμερα.

''Η παραλαβή του πρώτου, μετά την καταστροφή της 11ης Ιουλίου, φορτίου καυσίμων στο Βασιλικό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του σταθμού", είπε.

Παραλήφθηκαν συνολικά, ανέφερε, 20.000 τόνοι ντίζελ που θα χρησιμοποιηθούν τόσο στον σταθμό του Βασιλικού, όσο και στις μονάδες της Μονής και της Δεκέλειας, όπου θα μεταφέρεται οδικώς με βυτιοφόρα.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού ενέργειας στα κατεχόμενα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παροχή ρεύματος για άλλους έξι μήνες στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Τσουλόφτας ανάφερε ότι κάποιες διαβουλεύσεις έγιναν, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι η ΑΗΚ συνομιλεί με τον κ. Μάνθο Μαυρομμάτη και όχι με την ''τ/κ εταιρεία ηλεκτρισμού''.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές έγιναν όχι την περασμένη εβδομάδα, αλλά πριν τις 15 Αυγούστου, και αναμένεται να επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να διευκρινισθούν κάποιες λεπτομέρειες.




Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

21/08/2011 - 15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου