Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011

Περνάει ο εκβιασμός των Τούρκων για το φυσικό αέριο

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/
Την καθυστέρηση της έναρξης της γεώτρησης στο οικόπεδο "Αφροδίτη" αναμένεται να εισηγηθεί στην Κύπρο ο ΟΗΕ. Οι αντιδράσεις των Τούρκων δημιουργούν φόβους για διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό
Έντονος είναι ο προβληματισμός στους κύκλους των Ηνωμένων Εθνών ως προς το μέλλον της παρούσας φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά και τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου, η κατάρρευση των συνομιλιών είναι πιθανό να έρθει πολύ νωρίς.
Αιτία, το γεγονός ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί η έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ.
Εκείνη την περίοδο αναμένεται και η κορύφωση των αντιδράσεων της Άγκυρας, αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Η τακτική της Τουρκίας
Τις τελευταίες μέρες, τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, προβαίνουν σε διασύνδεση του θέματος του φυσικού αερίου με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, ενώ αφήνουν να αιωρείται τελεσιγραφικά το δίλημμα "είτε λύση είτε γεώτρηση", και όπως εκτιμάται δεν αποκλείεται η τ/κ πλευρά, κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας, να δημιουργήσει σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως να επιφέρει την κατάρρευση της διαδικασίας, η οποία τότε θα βρίσκεται και στα τελικά της στάδια.
Βάσει του πλάνου που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών στις 21 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η τελευταία συνάντηση και θα ακολουθήσει πριν από τις 30 Οκτωβρίου η τέταρτη τριμερής στη Νέα Υόρκη.
Εισηγήσεις για καθυστέρηση της έναρξης
Διπλωματικές πηγές σημείωσαν στην "Καθημερινή" ότι το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να εισηγηθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία να καθυστερήσει την έναρξη γεώτρησης, είναι πολύ πιθανό.
"Θα ήταν κρίμα αν στο τέλος της διαδικασίας τιναχτούν όλα στον αέρα για κάτι που μπορεί να γίνει και μετά από ένα μήνα", είπε χαρακτηριστικά πολιτικό πρόσωπο που παρακολουθεί την κατάσταση του Κυπριακού.
Πρόσθεσει πως αν δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές και οικονομική επιβάρυνση "τότε αυτό (σ.σ. η αναβολή των εργασιών της γεώτρησης) θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα και τα Η.Ε. ίσως να πρέπει να την προωθήσουν", κατέληξε.
Αξίζει, να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες που ξαναρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν άλλη μια σύντομη διακοπή μιας βδομάδας, λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Επίσκεψη Μαρκουλλή στο Ισραήλ
Επίσκεψη "αστραπή" στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.
Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης με τον Ισραηλινό ομόλογό της θα είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις για εντοπισμό υδρογονανθράκων στα γειτνιάζοντα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και του Ισραήλ.
Αναμένεται να συζητηθούν και οι κλιμακούμενες τουρκικές απειλές κατά του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου