Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Τετ α τετ Μέρκελ – Σαρκοζί πριν τη Σύνοδο Κρίσιμες διεργασίες για το μέλλον της Ευρωζώνης

Από το protothema

Περισσότερο και  από το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό της  Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, εκεί όπου οι περισσότεροι περιμένουν τουλάχιστον μια ξεκάθαρη τοποθέτηση των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών αναφορικά με το πώς προσανατολίζονται να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές στην προσέγγιση της κρίσης χρέους αγορές, επενδυτές, αναλυτές και πρωτίστως οι Ευρωπαίοι πολίτες αναζητούν μια «πειστική απάντηση» στο μείζον θέμα της τρωθείσας αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και μπορεί οι τελικές (;) αποφάσεις για τον τρόπο  με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί  ο μηχανισμός διάσωσης και να υπάρξει  ένα αποφασιστικό σχέδιο για την  αντιμετώπιση της κρίσης χρέους να μπορούν να πάρουν … παράταση ως τη Σύνοδο Κορυφής των 17 της Ευρωζώνης την ερχόμενη Τετάρτη, 26 του μηνός, αλλά η εικόνα συνοχής που επιβάλλεται να επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί δεν μπορεί να δέχεται άλλο πλήγματα.


Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί η παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην αποψινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ελάχιστες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Με τους κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ να επιχειρούν να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, του «ειρηνοποιού» και να επιχειρούν – όπως χαρακτηριστικά μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters – να ρίξουν «γέφυρες» μεταξύ των δύο ηγετών.

Στόχος της συνάντησης να γεφυρωθεί το χάσμα που εξακολουθεί και χωρίζει Παρίσι και Βερολίνο και το οποίο άλλωστε στάθηκε η αιτία να εξαγγελθεί και δεύτερη Σύνοδο Κορυφής, την Τετάρτη.

Οι διαφορές των  δύο ηγέτιδων δυνάμεων της Ευρωζώνης  γνωστές: η αξιοποίηση ή μη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), με το Γάλλο πρόεδρο ουσιαστικά ζητά να μετατραπεί το Ταμείο σε τράπεζα και να αναλάβει εξ ημισείας με τους ιδιώτες πιστωτές τη «διάσωση» της Ελλάδας και εν συνεχεία τη στήριξη των υπολοίπων ασθενών οικονομιών του Νότου και τη Γερμανίδα καγκελάριο να εμμένει στη θέση της περί λειτουργίας του EFSF ως «εγγυητή» κρατικών ομολόγων για περιορισμένο χρονικό διάστημα και έως ότου «αναλάβει» δράση ο Μόνιμος Μηχανισμός (ESM) που επιπλέον προβλέπει ακόμα και διαδικασίες συντεταγμένης χρεοκοπίας κρατών!

Με τα μέχρι στιγμής  δεδομένα κι έπειτα από την τροπή  που πήρε το θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους με τις τράπεζες μέλη του IIF να δηλώνουν πρόθυμες να υποστούν ακόμα και μια απομείωση της τάξης του 50% του ελληνικού χρέους, είναι προφανές πως η γαλλική θέση εξασθενεί.

Οι ηγέτες της  ΕΕ όμως πρέπει να αποφασίσουν άμεσα. Πληθαίνουν οι φωνές ειδικών και  μη που προειδοποιούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει γιατί αυτό ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει τη διάλυση της Ευρωζώνης. Μέχρι και ο ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι, επεσήμανε χθες πως το στη Σύνοδο Κορυφής «θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αντί να προκύπτουν κάθε εβδομάδα νέα ζητήματα» ...

Αν σε κάτι μοιάζουν να συμφωνούν Παρίσι και Βερολίνο, κάτι που σημαίνει πως θα αποτυπωθεί και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της Κυριακής, είναι η συνταγματική κατοχύρωση του ορίου στο δημόσιο χρέος και η «μονιμοποίηση» στον έλεγχο των διαδικασιών μεταρρύθμισης των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό αφορά πρωτίστως της Ελλάδας και δευτερευόντως την Ιταλία και την Ισπανία.

Πριν καν ξεκινήσουν οι αντιπροσωπείες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων  για τη Σύνοδο, πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση τόνισε πως αυτό το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες πρέπει να γίνουν «αποφασιστικά βήματα» στην κατεύθυνση της εφαρμογής μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και της στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά.

Το ερώτημα είναι  κατά πόσον οι ηγέτες Γερμανίας και  Γαλλίας μπορούν να σταθούν στο  ύψος των περιστάσεων …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου