Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ακυβέρνητη Πολιτεία η Ευρώπη





Από το zougla.gr
Με μία κακοφωνία που καταδεικνύει αναποτελεσματικότητα και χαρακτηριστική ατολμία στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η Ευρωζώνη παλινωδεί μεταξύ μιας Συνόδου Κορυφής της Κυριακής άνευ ουσίας και μιας νέας Συνόδου της επομένης Τετάρτης, χωρίς εγγυήσεις για μία τελική λύση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αγορές εκτοξεύουν απειλές υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας, του ενός εκ των δύο πυλώνων της Ευρωζώνης, τρομοκρατώντας τη Γερμανία, η οποία αντιλαμβάνεται πως ενδεχομένως θα αναγκαστεί να επωμιστεί αυτή το συνολικό κόστος της διάσωσης του ευρώ.

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για το ελληνικό χρέος, με τρία σενάρια να «παίζουν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων. Η Γαλλία ευνοεί ένα «κούρεμα» της τάξεως του 30-35%, αλλά με συνθήκες που περιλαμβάνονται στην απόφαση της 21ης Ιουλίου, με τη Γερμανία να επιμένει σε ποσοστά της τάξεως του 50-60% και διαφοροποίηση του πλαισίου της 21ης Ιουλίου. Το τρίτο σενάριο, που απορρίπτεται από Παρίσι και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προωθείται από γερμανικούς οικονομικούς κύκλους, είναι αυτό της ανεξέλεγκτης και αιφνιδιαστικής χρεοκοπίας της Ελλάδας και ό,τι ήθελε προκύψει.

Η χαρακτηριστική «ανεπάρκεια» των Ευρωπαίων ηγετών συνοψίζεται στη φράση «Είναι επείγον να περιμένουμε», η οποία αποτελεί στοιχείο δόγματος της διπλωματίας και μάλιστα της γαλλικής, δόγμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις παρούσες παγκόσμιες συνθήκες κρίσης.

Αναμένεται εντός του επομένου εικοσιτετραώρου και νέα συνάντηση, η τρίτη κατά σειρά, Μέρκελ – Σαρκοζί. Η γερμανική πλευρά εκβιάζει με τον χρόνο, επιδιώκοντας την πλήρη συνθηκολόγηση της γαλλικής πλευράς.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση της Ευρωζώνης και στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θεωρητικά συγκαλείται την Κυριακή, προς αποφυγή γενικού ρεζιλέματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μοναδική πρακτικά προοπτική την επισημοποίηση της εκταμίευσης της 6ης δόσης των 8 δις ευρώ.

Στο περιθώριο όλων αυτών των διαδικασιών, κορυφώνεται και η υπόγεια σύγκρουση μεταξύ του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη για την επίλυση της κρίσης χρέους. Σημειώνεται πως αυτή η βασική διαφωνία επεκτείνεται βεβαίως και στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Η Έκθεση της τρόικα επισημαίνει τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μερικών μηνών. Προφανώς, οι διεθνείς εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες και τις άλλωστε ισχυρές επιφυλάξεις των τεχνοκρατών ελεγκτών.

Είναι προφανές πως η «ολική λύση», αν ποτέ υπήρξε μια τέτοια προοπτική, μετατίθεται (και για την Ελλάδα) για αργότερα και πάντως όχι πριν από τη συνάντηση των G20 στις Κάννες, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία κατάληξης των διαπραγματεύσεων το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου. Αντικειμενικά, λοιπόν, η όποια πολιτική εξέλιξη στην Ελλάδα δεν πρόκειται να διαφανεί πριν από τα μέσα Νοεμβρίου και πάντως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου