Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 21 Οκτ. 2011

Από το drougos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Η δική σας τεκμηριωμένη ανεξάρτητη άποψη υπό μορφή σχολίου θα βοηθήσει πάρα πολύ τα θέματα να αναλύονται σφαιρικότερα αλλά και τον γράφοντα να γίνει καλύτερος.
Προσπαθήστε λοιπόν σε σχέση με τα σύντομα άρθρα να βγάλετε συμπεράσματα για την πολιτική των πολυεθνικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και την στάση της Ρωσίας στην Αντιπυραυλική Άμυνα των ΗΠΑ. Προσωπικά το προσπάθησα και κατέληξα στις μικρές αναλύσεις, μετά την παράθεση των γεγονότων αντίστοιχα.
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η τεκμηριωμένη άποψη σας υπό μορφή σχολίου. Παράκληση για σύντομα σχόλια και στα πλαίσια της ευπρέπειας που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του διαδικτύου.
Εξέλιξη της Κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο
Για σχεδόν τρεις μήνες οι Σέρβοι έχουν αποκλείσει με οδοφράγματα τους κεντρικούς δρόμους στο Β. Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να εμποδίσουν τις αλβανικές αρχές της Πρίστινα να επεκτείνουν την εξουσία τους σε αυτό, όπου τον έλεγχο έχουν οι ίδιοι. Οι Σέρβοι αρνούνται να συνεργαστούν με τους αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου και θεωρούν την περιοχή ένα τμήμα της Σερβίας, παρά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τους Αλβανούς το 2008.

Για τα οδοφράγματα που είναι συνολικά μέχρι τώρα δεκαέξι και είναι φτιαγμένα από πέτρες και λάσπη, δίνονται τον τελευταίο καιρό συνεχείς προθεσμίες από την
KFOR προς τους Σέρβους για την αφαίρεση τους.
Οι Σέρβοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι δεν θα αφαιρέσουν τα οδοφράγματα στις καθοριζόμενες κάθε φορά προθεσμίες, που θέτει η Νατοϊκή δύναμη, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την ένταση στην αμφισβητούμενη περιοχή.

Επιπλέον οι Σέρβοι αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου, όπως ο Slavisa Ristic, δηλώνουν ότι δεν θα απομακρύνουν τα οδοφράγματα, επειδή θέλουν να υπερασπιστούν τη χώρα τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Τόνισαν δε ότι, εάν οι ειρηνευτικές δυνάμεις προσπαθήσουν να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα με τη βία, μετά την εκπνοή των εκάστοτε προθεσμιών, τότε θα καθίσουν πάνω σε αυτά ειρηνικά και δεν θα τους επιτρέψουν να το πράξουν.

Η KFOR αποτελούμενη από 5.500 άτομα, δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία στην περιοχή, καθώς και να ανοίξει εκ νέου τις οδούς εφοδιασμού για τα στρατεύματα της. Για το θέμα, στρατιώτες της KFOR στη διχοτομημένη πόλη της Μιτρόβιτσα μοίρασαν φυλλάδια, προειδοποιώντας τους ανθρώπους να μη συμμετέχουν σε δραστηριότητες, που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.Τα φυλλάδια έχουν την εικόνα ενός οδοφράγματος με μια Σέρβικη σημαία επάνω σε αυτό.
Θα χαρακτηρίζαμε την προσπάθεια αφαίρεσης των οδοφραγμάτων από την KFOR ως άστοχη και αντιπαραγωγική και αυτό διότι η κατάσταση στην περιοχή τουλάχιστον από την πλευρά των Σέρβων οδεύει προς μια συμβιβαστική λύση, γεγονός που καταδεικνύεται σαφέστατα και από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Σερβίας, όπως του Υπουργού Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς που δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν γιατί είναι πολύ προτιμότερο να επέλθει κάποια συμφωνία με αυτόν τον τρόπο παρά με τη χρήση βίας, ενώ πρόσθεσε ότι ‘’θα ήταν υποκριτικό να πω στους ανθρώπους στα οδοφράγματα τι να κάνουν’’.
Έτσι η όλη ασφάλεια στην περιοχή εξαρτάται πλέον από την στάση που θα τηρήσει η KFOR αλλά και την αντίδραση των Σέρβων σε περίπτωση απομάκρυνσης των οδοφραγμάτων τους. Θα λέγαμε επίσης ότι θα ήταν εντελώς ανόητο να βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές, αλλά με αυτούς τους ανεκδιήγητους Γερμανούς όλα είναι πιθανά και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι είναι οι ρυθμιστές των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, υπό την ανοχή ή κατεύθυνση των Αμερικανών. Εμείς σαν Ελλάδα που θα έπρεπε να συμμετέχουμε ενεργά στην περιοχή με στρατεύματα και πολιτικές δυστυχώς επτωχεύσαμε, αλλά δεν πρέπει να απελπιζόμαστε, την Ιστορία την γράφαμε πάντα πτωχευμένοι.
Η Ρωσία Αρνείται ότι Χρησιμοποιεί τη Σερβία για Κατασκοπεία

Η Ρωσία διέψευσε δημοσιεύματα ότι το ‘’Κέντρο Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης’’ που δημιουργήθηκε στη Σερβία, θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύει τους αντι-βαλλιστικούς πυραύλους αναχαίτισης, που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν από τους αμερικανούς στη γειτονική της Ρουμανία. Αυτά τα δημοσιεύματα άρχισαν πριν από δύο χρόνια, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η Σερβία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν από κοινού “Κέντρο για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης” στο αεροδρόμιο της Νις, στην κεντρική Σερβία. Για το θέμα αυτό κατά την τελετή έναρξης κάποιας εκδήλωσης, ο Sergey Shoigu, υπουργός της Ρωσίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι η καχυποψία, ότι η Ρωσία δημιουργεί μια στρατιωτική εγκατάσταση στη Σερβία είναι καθαρά μυθεύματα.
Επιπλέον δήλωσε ότι το κέντρο θα στεγάσει εμπειρογνώμονες στη βοήθεια έκτακτης ανάγκης με τον εξοπλισμό τους, με σκοπό την καταπολέμηση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών στα Βαλκάνια. Η Ρουμανία έχει συμφωνήσει για την εγκατάσταση αντι-βαλλιστικών πυραύλων ανάσχεσης, στο πλαίσιο της επαναδραστηριοποίησης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, με την τροποποίηση του σχεδίου της εποχής Μπους για πυραύλους ανάσχεσης στην Πολωνία και ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία.

‘’Καλώ όλους εκείνους (χώρες), που υποψιάζονται ότι αυτό θα γίνει μια ρωσική βάση να ενταχθούν στις ρωσικές ομάδες αποναρκοθέτησης ». δήλωσε ο Shoigu «Αυτοί είναι που πρώτοι φύτεψαν εκρηκτικούς μηχανισμούς”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές από την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Σερβίας το 1999, που άφησε την περιοχή της Νις μολυσμένη με χιλιάδες βόμβες διασποράς.
Για το θέμα ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε, ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Σερβίας να επιτρέπει ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφός της, όμως το υπόψη κέντρο θα έχει μόνο ανθρωπιστικό σκοπό.

” Ο Shoigu και εγώ δεν κάνουμε τίποτα μυστικό,” δήλωσε ο Ντάτσιτς. “Αυτό το ανθρωπιστικό κέντρο αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.”
Διαβάζοντας αυτή την είδηση οπωσδήποτε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αληθεύει και αν το υπόψη κέντρο είναι όντως αυτό που δηλώνεται, δεδομένου ότι η Σερβία γενικά προσπαθεί να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη, αρνούμενη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή σε κάποια ρωσική πρωτοβουλία για την άμυνα. Όμως αναλογιζόμενοι την σοβαρότητα του θέματος πιστεύει κανείς ότι οι Ρώσοι θα το αφήσουν στην τύχη του ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου