Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Το δίκαιο των νικητών και η επιχείρηση Ζώνη του Λυκόφωτος στην Λιβύη

Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης από το analystsforchange

Οι εικόνες και το συγκλονιστικό βίντεο, που δείχνει την εν ψυχρώ εκτέλεση του επί 42 χρόνια ηγέτη της Λιβύης, του δικτάτορα Καντάφι, από τους ενόπλους του Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, που πλέον είναι καθεστώς, μας δημιουργούν διάφορα συναισθήματα και ερωτηματικά. Κατ,αρχήν το συναίσθημα της οργής για την αποτρόπαια πράξη της εκτέλεσης ενός αόπλου, που συνελήφθη και μάλιστα τραυματισμένος, όποιος και αν είναι αυτός, ότι και αν έχει κάνει. Και κατόπιν η άγρια Δύση σήμερα.
Έδεσαν το πτώμα του νεκρού ηγέτη και το έσυραν στους δρόμους της Σύρτης, βεβηλώνοντας έναν νεκρό, επιμένουμε όποιος και αν είναι.Αυτή είναι η δημοκρατία που επαγγέλλονται οι προστάτες της Λιβύης και τι οδηγίες είχαν δώσει; Δεν μπορεί το τέλος του ήταν φανερό ότι πλησίαζε, άρα υπήρχε σχεδιασμός, δόθηκαν οδηγίες, ορίστηκαν οι ηγέτες που καθοδηγούσαν τους ένοπλους, που πολεμούσαν τους υποστηρικτές του Καντάφι, στην γενέτειρά του την Σύρτη. Δεν υπήρχαν επικεφαλείς ηγήτορες κατά την σύλληψη του Καντάφι και τι έκαναν;


Η εντύπωση που μας δόθηκε από τα βίντεο που είδαμε ήταν ότι οι ένοπλοι (δεν είναι πλέον αντάρτες, αλλά καθεστωτικοί) ήταν μια αγέλη παραληρούντων αιμοδιψών, που γνώριζαν τι έκαναν. Εκτιμούμε ότι η εντολή άνωθεν ήταν σαφής: Ο Καντάφι νεκρός και ούτε για λίγο ζωντανός. Και νομίζουμε ότι αυτό είναι προφανές. Πολλοί από τους σημερινούς ηγέτες, που πρωτοστάτησαν στην επιχείρηση «Ζώνη του Λυκόφωτος» συγνώμη στην επιχείρηση«Αυγή της Οδύσσειας», δεν ήθελαν τον Καντάφι ζωντανό. Δεν ήθελαν τον Καντάφι να περάσει σε δίκη, ενώπιον του λαού του και όλης της ανθρωπότητας και να απολογηθεί για τα εγκλήματά του και τις πράξεις του, να μιλήσει για τα διεθνή, τις φιλίες του με μεγάλους ηγέτες και τις συνεργασίες του, να υπερασπιστεί εν πάσει περιπτώσει τον εαυτό του όπως προβλέπει ο νομικός πολιτισμός των δημοκρατικών χωρών και όπως δίδεται το δικαίωμα ακόμη και στον χειρότερο εγκληματία. Και να ήταν μόνο αυτό. Η καταστροφή στο τελευταίο προπύργιο του συνταγματάρχη Καντάφι τη Σύρτη είναι ολοκληρωτική όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του κινεζικού CCTV. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο κυριότερος στόχος των επιθέσεων του μεταβατικού συμβουλίου και των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ –τα οποία να σημειωθεί ότι έδρασαν καταλυτικά εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Καντάφι και αυτά (τα Νατοικά Α/Φ) έπληξαν το προσωπικό του όχημα και τον τραυμάτισαν, με το δικαιολογητικό ότι προστατεύουν αμάχους (!) (σύμφωνα με τα ψηφίσματα ΟΗΕ 1970 και 1973), που στην συγκεκριμμένη περίπτωση στην Σύρτη και όχι μόνο είναι ο άμαχος πληθυσμός και κατοικίες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου του CCTV γιατί βομβάρδισαν ένα ολόκληρο οικιστικό σύμπλεγμα η απάντηση του εκπροσώπου του συμβουλίου ήταν αφοπλιστική: «Ελεύθεροι σκοπευτές μας σημαδεύουν από τις κατοικίες και έτσι εμείς ρίχνουμε βλήματα πυροβολικού εναντίον τους». Με άλλα λόγια για να εξολοθρεύσουν ένα ελεύθερο σκοπευτή κατεδάφισαν ολόκληρο το κτίριο. Είναι άγνωστο πότε για τα εγκλήματα αυτά θα δικαστούν οι υπεύθυνοι, όπως και άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αθώων θυμάτων από τον καθημερινό και ανηλεή βομβαρδισμό της Σύρτης, που έγινε –υποτίθεται- για να τους προστατεύσει (Σε σκοτώνω για να σε προστατεύσω!!!!). Όσο για το απίθανο ποινικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου που θα δίκαζε τον Καντάφι για ανυπόστατες η μη κατηγορίες θα πρέπει τώρα να αναβάλει τη «δίκη» του επ’ αόριστον. Σε ότι δε αφορά τα εγκλήματα πολέμου της άλλης πλευράς (ΝΑΤΟ και Μεταβατικό Συμβούλιο), που είναι οφθαλμοφανή και διεξήχθησαν, από την αρχή της εξέγερσης, μέχρι την 20/1011, που εκτελέστηκε ο Λίβυος ηγέτης, ούτε συζήτηση, αφού πάντα στην ιστορία και μετά το τέλος ενός πολέμου ισχύει «το δίκαιο του νικητή», οπότε ουαί της ηττημένοις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου