Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Προειδοποίηση για λεηλασίες Σε κίνδυνο τα αρχαία μνημεία της Λιβύης σύμφωνα με την Unesco

Από το protothema

Οι κυριότερες πολιτιστικές και ιστορικές τοποθεσίες της Λιβύης δεν υπέστησαν καταστροφές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα η Unesco, η οποία, ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν λεηλασίες τώρα που οι μάχες τέλειωσαν.

"Η κατάσταση είναι αρκετά ικανοποιητική, δεν έγιναν μεγάλες ζημιές, αλλά ο κίνδυνος παραμένει", δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, κάνοντας τον απολογισμό μιας αποστολής στην περιοχή μιας ομάδας της Unesco.


"Δώσαμε στο ΝΑΤΟ έναν φάκελο με τη γεωγραφική θέση όλων των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών αγαθών στη Λιβύη για την αποφυγή επιθέσεων και σημαντικών ζημιών" κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Δυτικούς, είπε.

"Αλλά, όπως το έχουμε δει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι η φάση μετά τη σύγκρουση που είναι η πιο επικίνδυνη, γιατί υπάρχουν πολλά όπλα σε κυκλοφορία, πολλές ένοπλες ομάδες, πολλή αστάθεια.
Είναι αυτή τη στιγμή που γίνονται οι λεηλασίες", προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Unesco ωστόσο διεξάγει μια έρευνα, σε συνεργασία με τη διεθνή αστυνομική οργάνωση Ιντερπόλ, για την εξαφάνιση του "θησαυρού της Βεγγάζης"--πρόκειται για χιλιάδες αρχαία νομίσματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, τα οποία έχουν κλαπεί από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Βεγγάζης (ανατολικά), όπου οι αρχές τα είχαν εναποθέσει το 1961, αφότου τα είχε επιστρέψει η Ιταλία.

Η Λιβύη, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών της Μεσογείου, έχει στο έδαφός της πέντε περιοχές που ορίζονται από την UNESCO ως παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας, ανάμεσα τους τα ερείπια της Λέπτις Μάγκνα, μιας σημαντικής ρωμαϊκής πόλης, και εκείνων της Κυρήνης, μιας αρχαίας ελληνικής αποικίας.

"Οι πληθυσμοί γύρω από τους αρχαιολογικούς αυτούς χώρους που γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία αυτής της κληρονομιάς κινητοποιήθηκαν για την προστασία τους", δήλωσε ο Χάφεντ Ουάλντα, Λίβυος καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Λονδίνο, μέλος της αποστολής της επί τόπου έρευνας .

Οι ειδικοί της Unesco έχουν πάντως παρατηρήσει, ότι δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να εξακριβωθεί η κατάσταση πολλών απομακρυσμένων τοποθεσιών που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της ερήμου της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των χώρων τέχνης βραχογραφίας της Acacus Tadrart , κοντά στην Αλγερία, που περιέχουν χιλιάδες τοιχογραφίες σπηλαίου που χρονολογούνται απο το 12.000 π.χ.
έως το 100 μ.Χ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου