Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

«Αγκάθι» η στάση των δύο χωρών απέναντι στη Συρία Συνεργασία Άγκυρας – Τεχεράνης κατά του PKK

Από το  protothema
Έπειτα από συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον Ιρανό ομόλογό του, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, οι δύο χώρες αποφάσισαν πως θα αντιμετωπίσουν από κοινού τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK. Οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για κοινό σχέδιο δράσης, με απώτερο στόχο την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας των Κούρδων.

«Θα συνεχιστεί η κοινή αποφασιστικότητά μας στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ και του PJAK (το ιρανικό παρακλάδι του PKK). Θα συνεργαστούμε με ένα κοινό σχέδιο δράσης μέχρι την τελική εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής. Χρειάζεται να δώσουμε την μάχη εναντίον του, προχωρώντας σε μια πιο σοβαρή συνεργασία» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα συνεδριάσει το Τουρκοϊρανικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η συνάντηση των δυο αντρών, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα και παρά το γενικό καλό κλίμα, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, κυρίως όσον αφορά το θέμα με τη Συρία. Συγκεκριμένα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε τη διαφορετική αντιμετώπιση που έχουν οι δύο χώρες ως προς τη Συρία.
 
«Οι εξελίξεις έχουν δείξει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει μία διοίκηση που καταπιέζει το λαό της. Η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να βρεθεί ειρηνική λύση στη Συρία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «δυστυχώς δεν στράφηκε στην ειρηνική μετάβαση και προτίμησε να αυξήσει την καταπίεση».

Ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στην καταγγελία των ΗΠΑ περί απόπειρας δολοφονίας του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον από το Ιράν. Τόνισε ότι μετέφερε στον Ιρανό ομόλογό του τις σχετικές αμερικανικές πληροφορίες και ότι ο Σαλεχί του ανέφερε πως οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς. 

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Ιρανός υπουργός είπε πως «πρόκειται για ισχυρισμούς κενού περιεχομένου». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «κοινό μέλλον» της Τουρκίας και του Ιράν, χρησιμοποιώντας μάλιστα το χαρακτηρισμό «κλαδιά του ίδιου δέντρου». «Δεν είμαστε αντίπαλοι, αλλά αλληλοσυμπληρωνόμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου