Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Αν Μεσογείου Μαρκουλλή: Από τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ

Οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Αν Μεσογείου

Από το ikypros

Μία από τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ είναι η εμβάθυνση της Νότιας Διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ώστε να αναδειχθεί η σημασία των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και να προωθηθεί μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική αναφορικά με τη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Σε χαιρετισμό στο συνέδριο του ΕΥΡΩΚΟ με θέμα ''Σχέσεις ΕΕ με τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο'', η κ. Μαρκουλλή σημείωσε επίσης ότι επί προεδρίας της Κύπρου ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Κόλπου και ευρύτερα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει παραδοσιακά πολύ στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.


Ταυτόχρονα, είπε, η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην εμπέδωση και επανεκκίνηση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και στην επαναδραστηριοποίηση της Ενωσης για τη Μεσόγειο. ''Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπουργική ή άτυπη υπουργική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των 43 χωρών εταίρων στην Ενωση για τη Μεσόγειο'', ανέφερε.

Η Υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο θα καθορίσουν εν πολλοίς και το πού τελικά θα γείρει η πλάστιγγα με την «Αραβική Ανοιξη». Αυτό που θα συμβεί εκεί, καθώς προετοιμάζονται για κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, οικοδομώντας ταυτόχρονα ένα σύστημα πολιτικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών και θεσμών, θα στείλει ουσιώδη μηνύματα και στις άλλες χώρες της περιοχής, είπε.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι πρόκειται περί εξελίξεων πραγματικά ιστορικής εμβέλειας και σημασίας, που θα καθορίσουν "όχι μόνο το μέλλον των συγκεκριμένων κρατών αλλά και το δικό μας μέλλον στην ΕΕ".

"Αυτό που μαρτυρούμε", είπε, "στις χώρες της νότιας ακτής της Μεσογείου είναι μια κοινωνικοοικονομική επανάσταση που βασίζεται στους νέους, τις γυναίκες, τους άνεργους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, μια επανάσταση που βασίζεται σε αρχές τόσο οικείες σε εμάς στην Ευρώπη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία''.

Στόχος της ΕΕ, συνέχισε, δεν θα πρέπει να είναι άλλος από το να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις για να τεθούν γερά θεμέλια διαρκούς δημοκρατίας και ευημερίας στις χώρες της νότιας γειτονίας. Οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε, έχουν κινητοποιηθεί σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό για στήριξη των χωρών αυτών. Η Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την πρόσφατη (27 Σεπτεμβρίου 2011) υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τεσσάρων προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη πρωτοβουλιών για περισσότερη δημοκρατία, οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας και διευκόλυνση των νέων στην παροχή ανώτερης εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων, είπε, η Επιτροπή έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα SPRING με προϋπολογισμό 350 εκ. ευρώ για την περίοδο 2011-2012, το οποίο και θα υποστηρίξει τον δημοκρατικό μετασχηματισμό, την οικοδόμηση θεσμών και την οικονομική επαναδραστηριοποίηση και ανάπτυξη. Την υιοθέτηση, επίσης, του Χρηματοδοτικού Μέσου για την Κοινωνία των Πολιτών της Νότιας Γειτονίας με το οποίο, στη βάση ενός προϋπολογισμού 22 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτούνται προγράμματα και δράσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη της Κοινωνίας των Πολιτών, είπε.

''Είμαι πεπεισμένη ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται για πολιτικό μετασχηματισμό των χωρών της «Αραβικής Ανοιξης» προς ένα περιβάλλον πιο δημοκρατικών δομών διακυβέρνησης, όπου θα διασφαλίζονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η αξιοπρέπεια των πολιτών, θα επιτύχει μόνο στην περίπτωση που διασφαλιστούν συνθήκες ταχείας οικονομικής ανάπτυξης. Είναι για αυτόν τον λόγο που η ΕΕ, κράτη μέλη και θεσμικά όργανα, πρέπει να συνδράμουμε συντονισμένα προς ουσιαστική αρωγή των χωρών αυτών", σημείωσε.

Ως το νοτιοανατολικότερο άκρο της ΕΕ στην περιοχή, με βαθιά ιστορικές σχέσεις συνύπαρξης με τους αραβικούς, μουσουλμανικούς λαούς της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος επενδύει πολλά στην επιτυχία της «Αραβικής Ανοιξης», ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας ευχή και προσδοκία όπως καταστεί η περιοχή της Μεσογείου πρότυπο δημοκρατικής διακυβέρνησης και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου