Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

Από το glassrbije.org ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ Εκτύπωση
17.11.2011.
 «Η εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης για την αστυνομική συνεργασία στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνέβαλε για την παραπέρα προαγωγή του περιφερειακού αγώνα για την πάταξη της εγκληματικότητας και για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ισχύοντος Νόμου»,- δήλωσε σήμερα ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, λαμβάνοντας μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής των υπουργών των χωρών που υπέγραψαν την εν λόγω συμφωνία, που πραγματοποιήθηκε στη βουλγάρικη κωμόπολη Pravec, στο πλαίσιο του Φόρουμ του Σαλτζβούργου. Επιπλέον, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι η ίδια Σύμβαση αποτελεί τον πυρήνα της αστυνομικής συνεργασίας στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και ότι η Σερβία δίνει μέγιστη δυνατή συμβολή για την παραπέρα προώθηση της αστυνομικής συνεργασίας, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, σε υψηλότερο επίπεδο από τις πολιτικές σχέσεις ανάμεσα σε χώρες της τρθιγύρω περιοχής.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ Εκτύπωση
17.11.2011.
 Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ.Borislav Stefanović, δήλωσε πως η συμφωνία για τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, επειδή οι Αρχές του Κοσόβου επιθυμούν να κάνουν αυτές τις συνοριακές διαβάσεις κάποιες δικές τους κρατικές συνοριακές διαβάσεις. Επιπλέον, ο κ. Stefanović δήλωσε, στη Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου, ότι για το Βελιγράδι είναι απαράδεκτη η πρόθεση να μετατραπούν οι διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Jarinje και Brnjak, μεταξύ του βορείου Κοσσυφοπεδίου και της Κεντρικής Σερβίας, σε κάποια κρατικά σύνορα, καθώς και ότι όλες οι λύσεις για τις συνοριακές διαβάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο πρόκειται να βρεθούν μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος της Σερβίας και του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, ο κ. Stefanović δήλωσε πως είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στην πράξη οι συμφωνίες με την Πρίστινα, και παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εκπρόσωποι των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου ισχυρίζονται πως αυτές αντιβαίνουν προς τα συμφέροντα των εκεί Σέρβων, προσθέτοντας ότι τις αποφάσεις επί του προκειμένου λαμβάνει η Κυβέρνηση της Σερβίας, και ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου είναι υπήκοοι της Σερβίας. Σύμφωνα με τα λόγια του κυρίου Στεφάνοβιτς, κατά τη διάρκεια της εποικοδμητικής συνομιλίας του με εκπροσώπους των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου εκφράστηκαν και ορισμένες ουσιαστικές διαφορές στις απόψεις.
 
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΒΕΤΚΟΒΙΤΣ - ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ Εκτύπωση
17.11.2011.
 Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Τουρκίας, κκ. Mirko Cvetković και Redžep Tajip Erdogan, τόνισαν σήμερα, στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν και παραπέρα τις μέχρι τώρα εντατικές πολιτικές επαφές ανωτάτου επιπέδου, και, επίσης, συνηγόρησαν υπέρ του παραπέρα βαθέματος των αμοιβαίων οικονομικών σχέσεων. Επίσης εκφράστηκε επιθυμία υπέρ της επίλυσης μερικών συγκεκριμένων ζητημάτων, και κυρίως ξεχώρισαν την ανάγκη της παραπέρα προώθησης της συνεργασίας στο πεδίο της Γεωργίας και της αύξησης του όγκου των εξαγωγών σερβικών γεωργικών προϊόντων στην αγορά της Τουρκίας. Επιπλέον, ο κ. Cvetković ανέφερε ότι στις ίδιες συνομιλίες έγινε λόγος και για συμμετοχή επιχειρήσεων από την Τουρκία στην υλοποίηση ρισμένων έργων Υποδομής στη Σερβία. Θέμα των συνομιλιών ήταν, επίσης, και η παραπέρα εντατικοποίηση της πολιτιστικής συνεργασίας, και η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για λειτουργία κέντρων πολιτισμού στις δύο χώρες.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΒΕΤΚΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Εκτύπωση
17.11.2011.
 Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Μirko Cvetković, δήλωσε σήμερα στα εγκαίνια του Οικονομικού και Ενεργειακού Φόρουμ των χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Σερβία παραμένει ανοιχτή για συμμετοχή στα προγράμματα που έχουν σαν σκοπό την παραπέρα ενίσχυση της ασφαλούς και τακτικής τροφοδοσίας με ενεργειακά μέσα. Επίσης, ο κ. Cvetković δήλωσε ότι η Σερβία παραμένει ανοικτή και για την παραπέρα προαγωγή της συνεργασίας στον τομέα της Τεχνολογίας, καθώς και για την παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των Μεταφορών και εναποθήκευσης εμπορευμάτων, και, τέλος, υπέρ της παραπέρα περιφερειακής σύνδεσης. Στην αρχή, ο Σέρβος πρωθυπουργός αρνήθηκε να συμμετάσχει σ’αυτό το Φόρουμ, εξαιτίας της παρουσίας του Besim Bekaj, υπουργό υπεύθυνο για θέματα οικονομικής ανάπτυξης του ψευδοκράτους του Κοσόβου. Όταν οι οργανωτές παρακάλεσαν τον Bekaj να εγκαταλείψει την αλιθουσα, τότε ο Σέρβος πρωθυπουργός μίλησε στο βήμα. Μετά απ’αυτό, ο πρωθυπουργός Cvetković είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Redžep Tajip Erdogan.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΕΪΓΚ Εκτύπωση
17.11.2011.
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, κ. Γουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε πως η Σερβία μπορεί να υπολογίζει σε μόνιμη και σθεναρή υποστήριξη εκ μέρους του Λονδίνου στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τόνισε ότι για να προχωρήσει η Σερβία παραπέρα στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής της είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν στην πράξη οι συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. «Ο πρωθυπουργός Dejvid Kameron κι εγώ επιβεβαιώσαμε για άλλη μία φορά τη σθεναρή υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας προς την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης, μάλιστα, και της Σερβίας»,- δήλωσε ο κ. Χέιγκ στη συνέντευξη για το σημερινό τεύχος της ημερήσιας εφημερίδας ΜΠΛΙΤΖ, του Βελιγραδίου. Επιπλέον, ο ίδιος θεωρεί πως είναι σαφέστατο ότι ο διάλογος Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να ξαναρχίσει, με την ειλικρινή καθήλωση των δύο ενεχόμενων μερών. «Φαίνεται πολύ λογικό να εφαρμοστούν απόλυτα στην πράξη όλες οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στο διάλογο»,- είπε ο κ. Χέιγκ. Σύμφωνα με τα λόγια του, ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, και τα στελέχη της Κυβέρνησης της Σερβίας εκφράζουν σαφέστατη τοποθέτηση υπέρ της συνέχισης του διαλόγου, και, επίσης, υπέρ της εφαρμογής των συμφωνημένων.
 
Ο ΤΑΝΤΙΤΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Εκτύπωση
17.11.2011.
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, τερμάτισε χτες, Τετάρτη, το βράδυ την επίσκεψη στο Ενωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, με μήνυμα ότι η Σερβία σήμερα είναι μία πολύ διαφορετική χώρα απ’ότι κατά τους περασμένους καιρούς, χώρα με σαφέστατη τοποθέτηση υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σήμερα η Σερβία έχει σταθερή δημοκρατία, διαθέτει θεσμούς που έχουν σταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση στη χώρα, και συνάμα έχει και τη σαφέστατα αποκρυσταλωμένη τοποθέτηση να γίνει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε, και, επίσης, θα πράξουμε το παν για να υπερασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας»,- διευκρίνισε ο κ. Tadić στη δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του στο κτίριο της πρεσβείας της Σερβίας στο Λονδίνο. «Όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δε συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη με τη Μεγάλη Βρετανία, όμως, αυτό δε σημαίνει και ότι δεν μπορούμε να συνεργαζόμαστε τακτικά, απεναντίας, μάλιστα μπορούμε»,- τόνισε ο κ. Tadić.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ Εκτύπωση
17.11.2011.
 «Οι Αρχές του Βελιγραδίου επιθυμούν ώστε να βρεθεί, όσο ταχύτερο δυνατόν, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, όμως, πρώτα επιθυμούν να λάβουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της σερβικής εθνικής κοινότητας που ζει στο Κοσσυφοπέδιο»,- υπέδειξε ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, στη διάλεξη που έδωσε στο Ινστιτούτο στρατηγικών σπουδών στο Λονδίνο. Τονίζοντας ότι το Βελιγράδι επιθυμεί δίκαιη και συμβιβαστική λύση του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Tadić ανέφερε πως στο σημείο αυτό ο ίδιος έκανε ανάλυση πολλών και διάφορων  λύσεων παρομοίων προβλημάτων ανά την ιστορία, και ότι θεωρεί πολύ ενδιαφέρουσα τη συμφωνία ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και, επίσης, τόνισε ότι οι λύσεις που πηγάζουν απ’αυτήν τη συμφωνία είναι εξαιρετικά πρακτικά. Αναφέροντας ότι ο ίδιος ήταν σε θέση να συνάγει τρεις βασικές αρχές απ’αυτό το ντοκουμέντο, ο κ. Tadić τόνισε ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται η ανάγκη επίτευξης ουσιαστικής και οριστικής λύσης με απευθείας συνομιλίες, πράγμα στο οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη το γεγονός ότι για τη Σερβία και για πολλές άλλες χώρες είναι απαράδεκτη η μονόπλευρη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. «Η δεύτερη αρχή συνεπάγεται το γεγονός ότι το μέλλον όλης της τριγύρω περιοχής ανήκει στην ένταξη των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει ότι τα σύνορα έχουν μικρότερη σημασία απέναντι στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, και η τρίτη αρχή υπονοεί το σεβασμό των συμφερόντων, των φόβων και της παραπέρα τύχης των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο»,- κατέληξε ο κ. Tadić. 
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Εκτύπωση
17.11.2011.
 Ο αρχηγός του κλιμακίου της Κυβέρνησης της Σερβίας στο διάλογο με την Πρίστινα, κ.Borislav Stefanović, ανάγγειλε ότι ο διάλογος με την Πρίστινα πρόκειται να συνεχιστεί την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, και ότι ένα από τα κυρίως θέματα θα γίνουν οι διοικητικές συνοριακές διαβάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον, ο κ. Stefanović είπε ότι κατά τη διάρκεια των χτεσινών συνομιλιών του με τον κύριο Robert Kuper, διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε βρέθηκε καμία συγκεκριμένη λύση για αυτές τις συνοριακές διαβάσεις, όμως, ο ίδιος πρόσθεσε πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Επίσης, ο κ. Stefanović ανέφερε πως ο κ. Kuper έδωσε μερικές συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Brnjak και Jarinje, όμως, πρόσθεσε πως δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η φύση αυτών των προτάσεων. Όμως, ο κ. Στεφάνοβιτς τόνισε πως η Σερβία δεν μπορεί να θεωρεί αυτές τις συνοριακές διαβάσεις σαν κάποια κρατική μεθόριο. Τέλος, ο κ. Stefanović είπε ότι στη συνέχιση του διαλόγου θα γίνει λόγος και για την εκπροσώπηση της Πρίστινας στα περιφερειακά φόρουμ, καθώς και ότι θα γίνει λόγος και για την αναγνώριση των πτυχίων των Πανεπιστημίων.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Εκτύπωση
17.11.2011.
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, δήλωσε πως στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν υπάρχουν παράλληλες δομές, αλλά ότι εδώ πρόκειται για νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των τοπικωών Αρχών των Σέρβων, και, επίσης, ο ίδιος απέρριψε οποιαδήποτε πιθανότητα, βάση της οποίας η Σερβία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα μέλη των ομάδων εγκληματιών στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Απαντώντας σε ερώτημα ενός Αλβανού από τη διπλωματική αντιπροσωπεία του Κοσόβου, μετά τη διάλεξη που έδωσε στο Ινστιτούτο στρατηγικών σπουδών, στο Λονδίνο, και το οποίος σχετιζόταν με το ‘πότε η Σερβία έχει σκοπό να διαλύσει τις παράλληλες δομές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο’, ο κ. Tadić ανέφερε, χτες, Τετάρτη, το βράδυ, ότι παρόμοιες δομές δεν υπάρχουν. «Στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν νόμιμα εκλεγμένα όργανα εξουσίας των τοπικών Σέρβων. Σαν πρόεδρος της Σερβίας, εγώ δε συμμερίζομαι πάντα τις απόψεις τους, και οι εκεί Σέρβοι συχνά εναντιώνονται στην πολιτική την οποία ασκώ, όμως, εγώ τους σέβομαι»,- διεμήνυσε ο κ. Tadić, και συνέχισε λέγοντας ότι εγκληματίες υπάρχουν παντού, και ρώτησε, στη συνέχεια, γιατί οι διεθνείς δυνάμεις που σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο δε συλλαμβάνουν τους εγκληματίες, είτε Σέρβους, είτε Αλβανούς, και υπενθύμισε ότι βάση της Συμφωνίας του Κουμάνοβο η Σερβία δεν είναι σε θέση να παλεύει εναντίον των εγκληματιών και να τους συλλαμβάνει στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου. «Αφήστε μας να το κάνουμε και θα τους συλλάβουμε»,- είπε στο τέλος ο κ. Tadić.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου