Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Παίζουν με τα νεύρα του κόσμου





Από το zougla

Σε μία προσπάθεια να κοπάσουν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών και των δημάρχων για το χαράτσι των ακινήτων αλλά και για τη σωρεία λαθών που παρατηρήθηκε, το Υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτό «παραθυράκι» για διορθώσεις, εξαιρώντας κάποιες κοινωνικές ομάδες.

Ιδιαίτερα, μετά τις λανθασμένες χρεώσεις που εντοπίστηκαν στα ειδοποιητήρια και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας, που ζήτησε να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε καταναλωτή της Δ.Ε.Η. που αρνήθηκε να πληρώσει το λανθασμένο και υπέρογκο τέλος ακινήτων, οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ επιχειρούν να κατευνάσουν τα οξυμμένα πνεύματα, δηλαδή τη δίκαιη κραυγή διαμαρτυρίας των πολιτών για το χαράτσι που επιβαρύνει ήδη τον ελλειμματικό οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει αφενός ότι σε κραυγαλέες περιπτώσεις με υπέρογκες λανθασμένες χρεώσεις θα λαμβάνεται μέριμνα να μην κόβεται το ρεύμα και αφετέρου εξετάζει το ενδεχόμενο απαλλαγής από το τέλος των ασθενών, υπερηλίκων και νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επί της ουσίας θα τεθούν συνδυαστικά κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με το ετήσιο εισόδημα αλλά και την αξία της ακίνητης περιουσίας. Ανάλογα κριτήρια ισχύουν και για τις ομάδες που ήδη εξαιρούνται (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι).

Παράλληλα, όμως, επισημαίνεται ότι οι πολίτες θα πρέπει πρώτα να πληρώνουν το τέλος ακινήτων και στη συνέχεια τα όποια λάθη θα συμψηφίζονται με τις επόμενες δόσεις, που για το 2012 θα είναι έξι.


Διορθώσεις και… διευκολύνσεις

Για όλες τις ευπαθείς ομάδες, μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν, αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ., προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί μέχρι τα 200 τ.μ..

Η Δ.Ε.Η. θα στείλει στους δήμους όλα τα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα, προκείμενου αυτοί να καλέσουν τους δημότες τους και να διαρθρώσουν τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί. Αν υπάρξουν λόγοι συμψηφισμού, αυτό θα γίνει στις επόμενες δόσεις.

Παράλληλα, θα υπάρξει υπουργική απόφαση με την οποία θα επιλύονται με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία, όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, προβλήματα που έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες. Για το 2012 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν οι δόσεις στις περισσότερες δυνατές.

Λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους

Επτά λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, που αυξάνουν την επιβάρυνση των φορολογούμενων και οδηγούν στη χρέωση παράλογων ποσών, εντόπισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Τι συζητήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών

Ειδικότερα, τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της Δ.Ε.Η. εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη, από την οποία προέκυψαν τα εξής: Διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. είναι ικανοποιητική και αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της Επιχείρησης. Επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Η Δ.Ε.Η. θα στείλει στους οικείους δήμους -με ένα αντίγραφο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της Δ.Ε.Η. και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.

Δόθηκε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες.

Ο υπουργός ζήτησε, επίσης, η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. να κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της Δ.Ε.Η..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου