Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πιέσεις με "φτωχό" τζίρο στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

«Φτωχή» σε τζίρο μέχρι στιγμής η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με μικρές επιφυλακτικές κινήσεις που κρατούν τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών.

Η ελληνική αγορά «μετρά» ήδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη απώλειες 4,08% εντός της εβδομάδας μετά το χθεσινό ανοδικό κλείσιμο, ενώ στο ίδιο διάστημα οι απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών διαμορφώνονται σε 12,48%.

Απουσία εγχώριων καταλυτών, την τάση στο ταμπλό συνεχίζουν να διαμορφώνουν οι εξελίξεις στην Ευρώπη και οι σοβαρές ανοδικές πιέσεις στα κόστη δανεισμού χωρών του «πυρήνα» της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι σήμερα λήγουν οι σειρές δικαιωμάτων για τον μήνα Νοέμβριο στο δείκτη FTSE/ATHEX 20 και Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στον Τραπεζικό Δείκτη FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ.

«Η πτωτική τάση των διεθνών χρηματιστηρίων και η ‘εμμονή’ των επιτοκίων δανεισμού των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου σε υψηλά επίπεδα, θα διατηρήσουν το κλίμα επιφυλακτικότητας και νευρικότητας στην εγχώρια αγορά» σχολιάζει σήμερα η Beta Securities, «η οποία χθες κινήθηκε στην λογική μιας τεχνικής κυρίως αντίδρασης περιορισμένης συναλλακτικής υποστήριξης».


«Η δυναμική που πλέον διαμορφώνεται στον Γενικό Δείκτη είναι πτωτική, με πολύ αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης και ίσως διάσπασης των φετινών χαμηλών επιπέδων (701 μονάδες)» σημειώνει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ότι «λόγω της έλλειψης μνήμης της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα, η τεχνική προσέγγιση παρουσιάζει αδυναμίες εκτίμησης του επόμενου σημείου στήριξης, καθώς τα δεδομένα που αντιστοιχούν στις τρέχουσες τιμές αφορούν την περίοδο 1996 – 1997, όταν η σύνθεση και η δομή των δεικτών της αγοράς ήταν εντελώς διαφορετική».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 720,23 μονάδες με απώλειες 0,60%, έχοντας βρεθεί νωρίτερα να υποχωρεί έως και 1,45%.

Λίγο πριν τις 13:30 έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 10,53 εκατ. τεμαχίων αξίας 9,27 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 45 μετοχές διαπραγματεύονται με θετικό πρόσημο, 72 υποχωρούν και 14 διατηρούνται αμετάβλητες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που στιγμιαία βρέθηκε σε θετικό έδαφος ανακάμπτοντας από απώλειες 2,99% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, οι απώλειες διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή σε 1,34% στις 288,11 μονάδες.

Στον FTSE20, τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη εμφανίζει η Marfin Popular Bank, ενισχυμένη 3,83% στα 0,217 ευρώ, και ακολουθούν οι Ελλάκτωρ και ΔΕΗ με άνοδο 1,65% και 1,36% στα 1,23 και 5,22 ευρώ αντίστοιχα. Στα 0,22 ευρώ διαπραγματεύεται η Τρ. Πειραιώς με κέρδη 0,92%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό ενισχύονται οι Βιοχάλκο, Τιτάν, Τρ. Κύπρου και Coca-Cola 3E.

Η μετοχή της Μυτιληαίος διαπραγματεύεται αμετάβλητη στα 3,08 ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι ΟΤΕ και Eurobank υποχωρώντας 2,37% και 2,51% στα 3,30 και 0,583 ευρώ. Με απώλειες περί του 1,7% ακολουθούν οι ΟΠΑΠ και Alpha Bank, η ΕΤΕ υποχωρεί 1,59% στα 1,86 ευρώ, ενώ άνω του 1% διαμορφώνονται οι απώλειες των ΚΑΕ, Jumbo και ΕΛΠΕ. Σε μικρότερο ποσοστό υποχωρούν οι τίτλοι των Τ.Τ., MIG και Motor Oil.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου