Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΤΡΑ: Η αυτοψία των ειδικών στη Βιβλιοθήκη δικαιώνει τον Σκιαθά ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ!!!

Από το dete

Την ώρα που ο σάλος για τα κατεστραμμένα βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης συνεχίζεται, και μάλιστα προ ημερών προκλήθηκε αναστάτωση όταν τέσσερις γνωστοί Πατρινοί θεώρησαν πως κακώς ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού δημιούργησε μείζον θέμα, έρχεται έκθεση αυτοψίας της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, να δικαιώσει πλήρως τον κ. Σκιαθά.
Στην έκθεση που αποκαλύπτει σήμερα ο "Κόσμος" και η οποία υπογράφεται από τον Συντηρητή Αρχειακού και Βιβλιακού Υλικού Τρύφωνα Τρυφωνόπουλο αναφέρεται ρητά πως οι συνθήκες φύλαξης και διατήρησης των βιβλίων ήταν άθλιες, ενώ ζητείται και η συνδρομή της Υγειονομικής Υπηρεσίας καθώς κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι... με επικίνδυνες ασθένειες.

Μετά από όλα αυτά είναι προφανές ότι οι «4» Πατρινοί λειτούργησαν συμφεροντολογικά και με βάση τις πιθανές προσωπικές τους αντιπαραθέσεις με τον κ. Σκιαθά. Στην έκθεση αυτοψίας επισημαίνεται πως «η αμέλεια και η άγνοια της βιβλιοθήκης, εκούσια ή ακούσια οδήγησαν στην πλήρη εγκατάλειψη του χώρου φύλαξης των βιβλίων. Η εγκατάλειψη είναι τόσο ακραία που προκύπτει μέγιστο θέμα υγειονομικής ασφάλειας αφού ο χώρος έχει μετατραπεί σε περιστερώνα» σημειώνεται. Επισημαίνονται ακόμη τα εξής:
«Το θέαμα είναι φρικτό και στερείται κάθε λογικής. Στο πάτωμα υπάρχουν διάσπαρτα περιστέρια και τρωκτικά σε πλήρη αποσύνθεση ανάμεσα σε περιττώματα και διαλυμένα περιοδικά και βιβλία. Αρκετά από τα βιβλία παρουσιάζουν ελλείψεις πιθανότατα από τα ραμφίσματα πουλιών και από τρωκτικά. Οι συγκεντρώσεις περιττωμάτων συνηγορούν σε μία μακροχρόνια εγκατάλειψη του χώρου σε βάθος δεκαετίας τουλάχιστον»!
Θανατηφόροι μύκητες στη βιβλιοθήκηΣτην έκθεση αφού δίνονται συμβουλές για προσπάθεια καθαρισμού των βιβλίων επισημαίνεται πως οι συντηρητές θα πρέπει κατά τη διάρκεια των εργασιών τους να λάβουν μέτρα ασφαλείας, καθώς δύο από τις ασθένειες των περιστεριών (histoplasmosis και cryptococcosis) είναι τόσο σοβαρές που η πρώτη προκαλεί σοβαρή πνευμονία και η δεύτερη ακόμη και τον θάνατο. Μάλιστα τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα πρέπει να έχει κλείσει ο εξαερισμός και στον χώρο να μην βρίσκεται κανείς άλλος πλην των συντηρητών. Τα περιττώματα θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικές πλαστικές σακούλες και να σφραγίζονται.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου