Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

Από το glassrbije.org
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
27/11/2011
 «Η υψηλή εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρία Κάθριν Εστον, δήλωσε πως είναι οφέλιμες όλες οι προτάσεις που φτάνουν από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι το ίδιο ισχύει και για την επιστολή την οποία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, κ. Καρλ Μπιλτ, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί νέος διάλογος για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο»,- αναφέρουν διπλωματικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπιλτ ζήτησε ώστε να διεξαχθεί, παράλληλα με τον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα για τα ζητήματα τεχνικής φύσεως, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη λύσης για τους Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Σημειώνεται, στο τέλος, ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες των Βρυξελλών εκτίμησαν ότι ο κ. Μπιλτ, σαν καλός γνώστης της κατάστασης στα Βαλκάνια, και μετά την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι, ανέφερε, στην επιστολή του, εκείνο που σκέφτονται και ορισμένοι άλλοι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΕΓΙΑΝΟΒΙΤΣ ΕΠΕΔΩΣΕ ΠΑΡΑΣΗΜΑ
27/11/2011
 Η πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, κυρία Slavica Đukić Dejanović, άρχισε σήμερα την πολυήμερη επίσκεψή της στην Ιαπωνία, επιδίδοντας, στην επίσημη δεξίωση που δόθηκε στην πρεσβεία της Σερβίας στο Τόκιο και σαν ειδικός απεσταλμένος του Σέρβου προέδρου, κυρίου Boris Tadić, στους Ιάπωνες φίλους μας, κυρίους Kenzο Jonedi και Mičitaki Suzuki, το Παράσημο της σερβικής σημαίας γ΄ τάξεως, για τη συμβολή που έδωσαν αυτοί στην παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας και των φιλικών δεσμών ανάμεσα στη Σερβία και την Ιαπωνία. «Η συμβολή σας για την ανάπτυξη γενικών σχέσεων Σερβίας και Ιαπωνίας έφερε τους δύο λαούς μας πιο κοντά και δημιούργησε δυνατότητες για την παραπέρα ανάπτυξη της ειλικρινούς φιλίας μας»,- δήλωσε η κυρία Đukić Dejanović, στην ίδια δεξίωση. Συγκεκριμένα, ο κ. Kenzo Joneda έδωσε την πρωτοβουλία, και επίσης και πραγματοποίησε στην πράξη την ιδέα για το σχηματισμό της Κοινοβουλευτικής Ένωσης φιλίας Ιαπωνίας – Σερβίας στην Άνω και στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου της Ιαπωνίας, επίσης, είναι ένας από τους ιδρυτές του Συνδέσμου φιλίας ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Σερβία, και παρουσιάζει, ήδη επί πολλά χρόνια, τον πολιτικό, τον οικονομικό και τον πολιτιστικό βίο της Σερβίας στην Ιαπωνία. Το ίδιο και ο κ. Mičitaki Suzuki, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Okajama, έδωσε μεγάλη συμβολή για την παραπέρα ανάπτυξη του Τμήματος εκμάθησης σερβικής γλώσσας σ’αυτό το Πανεπιστήμιο, και, επίσης, έδωσε την πρωτοβουλία για σπούδαση μερικών Ιάπωνων φοιτητών στα Πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Νόβι Σαντ. Ο κ. Σουζούκι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και σεβασμό απέναντι στο σερβικό Πολιτισμό και στην Παράδοσή μας, και, επίσης, βοήθησε τη διαδικασία αναπαλαίωσης ορισμένων σερβικών εκκλησιών και μοναστηριών. Σημειώνεται, στο τέλος, ότι η κυρία Đukić Dejanović πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιαπωνία, επικεφαλής της σερβικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου της Ιαπωνίας, κυρίου Takahiro Jakomiđi, και τα μέλη της ίδιας σερβικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας θα παραμείνουν στην Ιαπωνία ως τις 30 λήγοντος μηνός Νοεμβρίου.
 
Ο ΓΕΡΕΜΙΤΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΩΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
27/11/2011
 Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Vuk Jeremić, συνεχίζει την πολυήμερη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία, όπου, από κοινού με τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας, κύριο Vlade Divac, θα εγκαινιάσει τη Σερβική εστία στο κέντρο του Λονδίνου, η οποία θα χρησιμοποιηθεί, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, για εστίαση Σέρβων αθλητών και δημοσιογράφων, καθώς και για διοργάνωση πολλών και διαφόρων εκδηλώσεων, στις οποίες θα παρουσιαστεί η Σερβία – ο Πολιτισμός της και η Οικονομία της. Τέλος, αναφέρουμε ότι ο υπουργός Jeremić πρόκειται να τερματίσει την επίσκεψή του στη Μεγάλη Βρετανία αύριο, Δευτέρα, όταν στο Λονδίνο θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του, κύριο Vilijam Hejg.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΒΕΚΑΡΙΤΣ
27/11/2011
 Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, κ. Bruno Vekarić, δήλωσε πως ενώπιον της Σερβίας δεν τίθενται νέα αιτήματα και νέοι όροι από μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά ότι τώρα υπάρχουν μόνο ανοιχτά θέματα τεχνικής φύσεως, δηλαδή να ανακαλυφθούν τα μέλη του κυκλώματος βοηθών των καταζητούμενων από μέρους αυτού του Δικαστηρίου, και οι δίκες που διεξάγονται, προς το παρόν, στη Σερβία, στις χώρες της τριγύρω περιοχής και στη Χάγη. Τέλος, ο κ. Vekarić τόνισε ότι η Σερβία έχει τηρήσει απόλυτα τη διεθνή και την ηθική της υποχρέωση, καθώς και ότι τώρα η ίδια αναμένει ικανοποιητική έκθεση του επικεφαλής των εισαγγελικών Αρχών του Δικαστηρίου της Χάγης, κυρίου Serž Bramerc, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί, στις 7 προσεχούς μηνός Δεκεμβρίου, στην έδρα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΠΟΥΓΚΑΡΙΝ
27/11/2011
 «Η Σερβία πρέπει να αναζητάει νέες αγορές για τις εξαγωγές της εξαιτίας του δεύτερου κύματος της χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε ιδιαίτερα τους σπουδαίους εταίρους της στο εξωτερικό εμπόριο»,- δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Σερβίας, κ. Miloš Bugarin. O ίδιος προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα μείωσης της ζήτησης σερβικών προϊόντων εξαιτίας της κρίσης στις χώρες που είναι σπουδαίοι εταίροι της Σερβίας στο εξωτερικό εμπόριο, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και οι χώρες της τριγύρω περιοχής. Τέλος, ο κ. Βugarin ανέφερε ότι μεγάλες δυνατότητες για την οικονομία της Σερβίας παρέχουν οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, τις οποίες είχε υπογράψει προηγούμενα η Σερβία με μεγάλο αριθμό χωρών, και οι οποίες, όμως, δεν αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου