Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Μπλόκο» Κάμερον στα γαλλογερμανικά σχέδια Δεν στηρίζει τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες η Βρετανία


  «Η Βρετανία δεν έχει πειστεί ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Με αυτή του την  τοποθέτηση ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πυροδότησε εκ νέου σενάρια για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, όπου και αναμένεται να κατατεθεί το περιβόητο γαλλογερμανικό σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα σχέδιο που έχει ως προαπαιτούμενο την αλλαγή της ευρωπαϊκής Συνθήκης κατά τρόπο ώστε να επιτρέπει την στενότερη δημοσιονομική σύγκλιση των χωρών μελών, ουσιαστικά την εκχώρηση κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων σε ένα «υπερόργανο» της Κομισιόν και των χωρών της «υγιούς ομάδας του ευρώ».

Ακριβώς αυτό το σχέδιο ήταν που προσπάθησε να «εξηγήσει» στον Βρετανό πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Παρίσι, μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεδίωκε προφανώς να … μετριάσει τις ανησυχίες του Βρετανού πρωθυπουργού περί του γαλλογερμανικού σχεδίου για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και αυστηρότερος έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών, πλην όμως δεν φαίνεται να πέτυχε το στόχο του!

Όπως μεταδίδει  το Reuters, o κ. Κάμερον ανέφερε ότι  η Βρετανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης, αλλά επανέλαβε  ότι αν προκύψει η ανάγκη για τροποποίηση  των συνθηκών, οι αλλαγές θα πρέπει να είναι και προς το συμφέρον της χώρας του.

Ειδικότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον Γάλλο Πρόεδρο πως η Ευρωζώνη «πρέπει να πείσει τις αγορές ότι έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για την στήριξη των κρατών και ότι δεν υστερεί σε ανταγωνιστικότητα». Για να συμπληρώσει πως «κανένα από τα δύο αυτά ζητήματα δεν απαιτεί αλλαγές των συνθηκών…»!

Και το πρόβλημα τώρα για τον Νικολά Σαρκοζί και  την Άγκελα Μέρκελ διογκώνεται καθώς  οποιαδήποτε αλλαγή στους κανόνες διακυβέρνησης της ευρωζώνης, που περιλαμβάνονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ, πρέπει να λάβει την έγκριση και τον 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς ΚΑΙ της  Βρετανίας …

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου