Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Ανύπαρκτο το φορολογικό σύστημα






Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι ανύπαρκτο και ότι «πρέπει να διορθωθούν λάθη και κενά δεκαετιών, να αρθεί η μεγάλη αδικία σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων και αυτό είναι ένα από τα αντικείμενα της συζήτησης του Προϋπολογισμού».
Oι δηλώσεις του κ.Βενιζέλου:

«Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, κανείς, που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να καταβάλει το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ, δεν θα δει να του κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα, όλες τις ιδιαίτερες περιπτώσεις, με όσο γίνεται μεγαλύτερη ευαισθησία και με πρακτικό πνεύμα. Αυτό είναι το περιεχόμενο της εγκυκλίου που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα.

Υπάρχει ένας μηχανισμός, εύκολος και αντιγραφειοκρατικός, ώστε να διορθωθούν όλα τα λάθη και οι παραλείψεις των αρχείων της ΔΕΗ, της ΓΓΠΣ, ώστε να έχουμε ένα αρχείο ακινήτων με το εμβαδόν, με την τιμή ζώνης, με την παλαιότητα. Όπου κάποιος πλήρωσε παραπάνω, αυτό θα συμψηφιστεί με τις επόμενες δόσεις. Και θα φροντίσουμε και οι δόσεις να είναι όσο γίνεται περισσότερες.
Δεν θα υπάρξει άνθρωπος σε κατάσταση ανάγκης -ανάπηρος, σε μηχανική υποστήριξη, ή άνεργος χωρίς άλλα εισοδήματα- που να βρεθεί σε δυσκολία. Αλλά όποιος, παρά την πίεση που υφίσταται, έχει την δυνατότητα να πληρώσει, πρέπει να το κάνει γιατί αυτό είναι μια συλλογική, εθνική προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα και να την παραδώσουμε ακέραιη στα παιδιά μας.
Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι οι Έλληνες πολίτες με υπευθυνότητα σηκώνουν το βάρος, μετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Ο ρυθμός εξόφλησης των τιμολογίων είναι ίδιος με τον συνήθη μέσο ρυθμό εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό για τη συμμετοχή και την υπευθυνότητα του λαού μας, ο οποίος κάνει αυτές τις θυσίες γιατί ξέρει πως πρέπει να βγούμε από την κρίση αλώβητοι και να ανοίξουμε ένα παράθυρο και μια ελπίδα στο μέλλον.
Όπου υπάρχουν και άλλα προβλήματα, θα τα εντοπίσουμε και θα τα λύσουμε με αυτό το πνεύμα, το οποίο πάντα πρέπει να κινεί τις ενέργειές μας. Γιατί όταν παίρνεις ένα γενικό μέτρο πάντα κάποιους αδικείς και κάποιους άλλους, ενδεχομένως, ευνοείς και αυτό πρέπει να αποκαθίσταται μετά, μέσα από τους εφαρμοστικούς κανόνες, όπως κάνουμε και στην περίπτωση αυτή».
Το φορολογικό μας σύστημα είναι ανύπαρκτο. Πρέπει να διορθώσουμε λάθη και κενά δεκαετιών, από συστάσεως ελληνικού κράτους. Πρέπει να αρθεί αυτή η μεγάλη αδικία εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων και αυτό είναι ένα από τα αντικείμενα της συζήτησης που αρχίζει σήμερα στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2012.»
Απαντώντας σε ερώτηση για τον αν κάποιοι μέσα στην Κυβέρνηση δεν βοηθούν και ποιοι είναι αυτοί οι κ. Βενιζέλος απάντησε:
«Η Κυβέρνηση που λαμβάνει και εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις είναι μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ζούμε τώρα την εμπειρία μιας τρικομματικής κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας. Αυτό αποτυπώνει και τη μεγάλη συναίνεση και τη μεγάλη ανοχή και ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας.
Αλλά, ο μηχανισμός αυτός είναι καινούργιος και είναι δύσκολο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Χρειάζεται προσπάθεια και χρειάζεται και τα κόμματα που τώρα μετέχουν στην Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσουν –και ιδίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση- ότι δεν είναι πια αντιπολίτευση, αλλά είναι το δεύτερο κόμμα της συμπολίτευσης. Άρα, δεν μπορεί να έχουμε και το ένα και το άλλο. Δεν μπορείς να μετέχεις μόνο στο όφελος και όχι στο κόστος από μια τέτοια κίνηση, η οποία έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδο αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό. Και αυτό, μέσα σε συνθήκες κρίσης που ταλαιπωρούν και ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια οικονομία, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
Μας θεωρούν ως ένα κακό παράδειγμα, επικαλούνται πάρα πολύ συχνά το όνομά μας για να μας επιπλήξουν. Αυτό δεν το αντέχει η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Πρέπει να δείξουμε ξανά το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας και των Ελλήνων, μια χώρα με προσόντα, μια χώρα με ιστορία, μια χώρα η οποία έχει μοναδικά πλεονεκτήματα και κυρίως έχει πολίτες, οι οποίοι έχουν ταλέντα, έχουν χαρίσματα, έχουν ικανότητες, έχουν εργατικότητα. Ε, αυτά δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Πρέπει να προστατέψουμε την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια και την προοπτική του Έθνους και των Ελλήνων».

ΠΗΓΗ newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου