Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Εβδομαδιαία κέρδη 4% στο ΧΑ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Με συνολικά κέρδη 3,98% για τον Γενικό Δείκτη και 2,86% για τον δείκτη των τραπεζών ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών της Παρασκευής, για να ολοκληρώσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που σημείωσε στις δημοπρασίες, ενώ αντίστοιχη υπήρξε η κίνηση και για τον τραπεζικό δείκτη.

Στον FTSE20, που έκλεισε την εβδομάδα με συνολικά κέρδη 5,65%, ξεχώρισε την Παρασκευή η άνοδος των Τιτάν, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου διακινήθηκε μέσω των ΕΤΕ (5,98 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (4,55 εκατ. ευρώ) και ΟΠΑΠ (4,43 εκατ. ευρώ).


Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τις 9/12 στρέφεται το ενδιαφέρον την ερχόμενη εβδομάδα, με «φόντο» τις αναφορές του γαλλογερμανικού άξονα περί ανάγκης αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και προώθησης της δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη, ένα ζήτημα που δείχνει να τυγχάνει θετικής υποδοχής από τις αγορές, περιβάλλεται ωστόσο ακόμα με πολλές και σοβαρές αβεβαιότητες.

«Ο Γενικός Δείκτης ξεκόλλησε από το σερί των συνεχόμενων φετινών χαμηλών μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης και διεκδικεί με κάποιες αξιώσεις μια ανοδική κίνηση που θα τον φέρει κοντά στις 720 μονάδες, όπου εκεί εντοπίζεται η κυριότερη βραχυπρόθεσμη αντίσταση» σχολιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Beta Securities.

«Η ερχόμενη εβδομάδα έχει σαν κεντρικό γεγονός την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής καθώς και την απόφαση της ΕΚΤ για πιθανή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την προσεχή Παρασκευή» προσθέτει η χρηματιστηριακή, σχολιάζοντας ότι «σε αυτό το κλίμα αναμένουμε την αγορά να αντιδράσει με ανάλογο τρόπο στις αποφάσεις ή στις... μη αποφάσεις που θα ληφθούν καθώς οι συνθήκες και τα δεδομένα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οριακά».

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,87% στις 690,68 μονάδες, με όγκο 30,4 εκατ. τεμαχίων και τζίρο 34,14 εκατ. ευρώ.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που στη διάρκεια των συναλλαγών βρέθηκε να ενισχύεται έως και 3,42%, η συνεδρίαση έκλεισε με άνοδο 3,11% στις 286,68 μονάδες.

Την Παρασκευή συνολικά 98 μετοχές ολοκλήρωσαν σε θετικό έδαφος, 49 υποχώρησαν και 128 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

 Αναλυτικά στον FTSE20, τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη εμφάνισαν οι μετοχές των Τιτάν και Marfin Popular Bank, ενισχυμένες 6,18% και 5,65%, σε ποσοστό 4,70% στα 6,90 ευρώ ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, ενώ με κέρδη 4,17% ακολούθησαν οι τίτλοι των ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος στα 6,50 και 3,25 ευρώ αντίστοιχα.

Πάνω από 4% ενισχύθηκαν κα οι μετοχές των Jumbo και MIG, ενώ οι τίτλοι των Motor Oil και ΕΤΕ έκλεισαν με άνοδο 3,83% και 3,725 στα 6,24 και 1,95 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι Ελλάκτωρ, Coca-Cola 3E, OTE, Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, ενώ σε θετικό έδαφος ακολούθησαν οι μετοχές των Eurobank, Τρ. Κύπρου, Βιοχάλκο και ΔΕΗ.

Πτωτικά κινήθηκαν μόνο οι τίτλοι των ΚΑΕ και Τ.Τ. υποχωρώντας 0,69% και 0,18% στα 7,73 και 0,565 ευρώ αντίστοιχα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου