Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η Τουρκία να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού Υπογραμμίζουν έντεκα Υπουργοί Εξωτερικών από χώρες – μέλη της ΕΕ

Η Τουρκία πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού και να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζουν έντεκα Υπουργοί Εξωτερικών από χώρες – μέλη της ΕΕ.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.euobserver.com, οι έντεκα Υπουργοί Εξωτερικών σημειώνουν τη σημασία που έχει η Τουρκία τόσο για την ΕΕ όσο και για τη διεθνή οικονομία και τη διεθνή πολιτική σκηνή, κυρίως υπό το φως των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως.

Στο άρθρο τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, Σουηδίας Λετονίας, Φιλανδίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ουγγαρία, Τσεχίας, Σλοβενίας, Εσθονίας και Μεγάλης Βρετανίας αναφέρονται και στο Κυπριακό, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει μια διευθέτηση του προβλήματος.


«Η Τουρκία πρέπει επίσης να εργαστεί, στηρίζοντας τη διευθέτηση του Κυπριακού και να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως δεσμεύτηκε να πράξει», υπογραμμίζουν.

Προσθέτουν ακόμη ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου αλλά θα έχει πολλά άλλα οφέλη, όπως πχ η ασφάλεια στην αεροπλοϊα και μια πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, χαιρετίζουν τη δέσμευση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να εργαστούν προκειμένου να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στις συνομιλίες.

«Οι διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού έχουν πλέον εισέλθει σε μια εντατική φάση. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση του Προέδρου Χριστόφια και του Δρ. Ερογλου να εργαστούν εντός του πλαισίου του ΟΗΕ προκειμένου να υπάρξει ένα επιτυχές αποτέλεσμα» επισημαίνουν.

Οι ΥΠΕΞ των έντεκα χωρών της ΕΕ αναφέρονται και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι είναι ζωτικής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία.

Τέλος, χαιρετίζουν τη δέσμευση της Αγκυρας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα την οδηγήσουν να εκπληρώσει τους ευρωπαϊκούς της στόχους και εκφράζουν την πλήρη τους στήριξη προς την Τουρκία.

ΠΗΓΗ ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου