Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

23 νεκροί στη Συρία!



  Άνδρες του στρατού της Συρίας σκότωσαν τουλάχιστον 23 ανθρώπους χθες Πέμπτη σε εξεγερμένες επαρχίες της χώρας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε νέες κυρώσεις στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

  

Ανώτατη αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκτίμησε νωρίτερα χθες ότι η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση "εμφυλίου πολέμου", ενώ οι νεκροί από την οκτάμηνη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ανέρχονται σε τουλάχιστον 4.000.

   

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι 15 πολίτες σκοτώθηκαν από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στην αλ Τρεμίσα, μια πόλη κοντά στην Χάμα. Νοτιότερα, στην επαρχία Χομς, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, ένας εξ αυτών από πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή.

  

Σύροι ακτιβιστές που εδρεύουν στο γειτονικό Λίβανο είπαν ότι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν στο Τελ Κάλαχ όταν συριακές δυνάμεις, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, εισήλθαν στο χωριό στην παραμεθόριο. 

   

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε χθες την αγορά συριακών ομολόγων, την πώληση λογισμικού παρακολούθησης στη συριακή κυβέρνηση και την παραχώρηση μειωμένων φόρων και ασφαλίσεων. Απαγόρευσε ακόμα σε εταιρίες της ΕΕ να συμμετέχουν σε πετρελαϊκά ή ενεργειακά έργα στη Συρία.

   

Σε αντίποινα για τις νέες κυρώσεις της ΕΕ, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την 43μελή Μεσογειακή Ένωση, που είχε ιδρυθεί το 2008 για την ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

  

"Η Συρία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην Μεσογειακή Ένωση σε αντίδραση για τα Ευρωπαϊκά μέτρα που ελήφθησαν εναντίον της", ανέφερε το επίσημο συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.

   

Η συριακή τηλεόραση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι "λαμβάνει μια σειρά μέτρων που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και σαφή επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας".

   

Η ΕΕ απαγόρευσε σε συριακές τράπεζες να ανοίγουν υποκαταστήματα στην επικράτειά της και στις ευρωπαϊκές τράπεζες να μετέχουν σε κοινοπραξίες με συριακούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ακόμα η ΕΕ επέβαλε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε άλλα 12 πρόσωπα και 11 οντότητες στη Συρία. 

  

"Το σημαντικότερο είναι να καταστούν οι πολίτες της Συρίας όσο πιο ασφαλείς είναι δυνατόν, να πιεστεί το καθεστώς [. . .], να διασφαλιστεί ότι ο αλ Άσαντ θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να παραμερίσει", δήλωσε η υπάτη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν Άστον.

   

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν τις ήδη σκληρές κυρώσεις που επιβάλλουν στη Συρία. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών στοχοθέτησε δύο πρόσωπα: τον Μουχάμαντ Μαχλούφ, θείο του Άσαντ και σημαντικό χρηματομεσίτη, και το στρατηγό Άους Ασλάν. Οι ΗΠΑ προσέθεσαν επίσης δυο κρατικές επιχειρήσεις, το στεγαστικό ίδρυμα των ένοπλων δυνάμεων και μια στεγαστική τράπεζα στη Συρία, στον κατάλογο των οντοτήτων σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις.

   

Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε τις νέες κυρώσεις της ΕΕ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι "επιδεικνύουν για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα του συριακού λαού από το καθεστώς του Άσαντ".

  

"Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ευρωπαίους συμμάχους μας για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τα οικουμενικά δικαιώματα όλων των ανθρωπίνων όντων", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

   

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι συμμετείχε σε σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το σχηματισμό ενός ενιαίου μετώπου για να πιεστεί η κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει την βίαιη καταστολή.

   

Οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου θα συζητήσουν το Σάββατο στο Κατάρ την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε 17 στελέχη του συριακού καθεστώτος. Ο οργανισμός ενέκρινε τον περασμένο μήνα οικονομικές κυρώσεις χωρίς προηγούμενο σε βάρος της Συρίας, μετά την άρνηση της Δαμασκού να εφαρμόσει όσα προβλέπονταν σε ένα σχέδιο ειρήνευσης.

   

Στα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις περιλαμβάνονται ο αδελφός του Άσαντ, Μάχερ, και ο εξάδελφός τους Ράμι Μαχλούφ, ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Νταούντ Ράτζα και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ, σύμφωνα με ΜΜΕ.

  

Η Νάβι Πιλάι, Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε σε έκθεσή της χθες ότι πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστολή των συριακών αρχών. "Είχα δηλώσει τον Αύγουστο πριν [συνεδριάσει] το Συμβούλιο Ασφαλείας πως όταν θα έχουμε ολοένα και περισσότερους λιποτάκτες που θα απειλούν να πάρουν τα όπλα, θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος. Αυτή τη στιγμή έτσι χαρακτηρίζω" [την κατάσταση], είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

   

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, αναμένεται σήμερα Παρασκευή να εγκρίνει μια απόφαση καταδίκης της καταστολής στη Συρία σε έκτακτη συνεδρίασή του.

   

Ο 57μελής Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας κάλεσε την Τετάρτη τη Συρία να σταματήσει τη χρήση "υπέρμετρης βίας" εναντίον των διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Μάρτιο.


ΠΗΓΗ  onalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου