Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Κίνα-Αρμενία: Αμυντική–τεχνολογική συμφωνία…

Μια συμφωνία συνεργασίας με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις υπεγράφη ανάμεσα στην Κίνα και την Αρμενία. Συγκεκριμένα, υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν (13-15 Ιανουαρίου), συμφωνία στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, η οποία θα διευκολύνει τα μέγιστα τη συνεργασία ανάμεσα στις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών.
Η Αρμενία, ως οργανικό τμήμα – στο παρελθόν – της Σοβιετικής Ένωσης, διέθετε κάποια αξιόλογα κέντρα έρευνας όπου παράγονταν ενδιαφέρουσες τεχνολογίες. Κάποτε είχε ενδιαφερθεί και η Ελλάδα, μόνο που η προσέγγιση δεν προχώρησε με τον κατάλληλο τρόπο, αλλά με τα γνωστά ισχύοντα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε τραγικό ναυάγιο, αν και η εταιρία που είχε κινήσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας, έδειχνε πολλά υποσχόμενη και κάτοχος τεχνολογίας…

Πέραν του αμυντικού σκέλους και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, η «ενασχόληση» της Κίνας με την Αρμενία έχει και άλλα κίνητρα. Να θυμίσουμε ότι οι Τουρκόφωνοι της κεντρικής Ασίας… μέχρι της ακτές του Αιγαίου, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αποσχιστές Ουιγούρους της επαρχίας Ξινγιάνγκ, στην Κίνα. Η εναντίωσή τους στην χριστιανική – αν και το θρήσκευμα δεν παίζει τον κύριο ρόλο στις διαμάχες – Αρμενία, άνοιξε «παράθυρο ευκαιρίας» στους Κινέζους να δημιουργήσουν «αντιπερισπασμό» με βάση και τη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου»…
Η Κίνα έχει εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αρμενίας μετά τη Ρωσία, ενώ η Κίνα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε εξαγάγει στην Αρμενία πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών (WM-80 των 273 χιλιοστών) και αντιαεροπορικά συστήματα για το πυροβολικό της χώρας.
Στον οικονομικό τομέα, αν και η Αρμενία δεν διαθέτει πετρέλαιο ή/και φυσικό αέριο που θα ενδιέφερε εξ ορισμού το Πεκίνο, έχει σημαντικά αποθέματα ορυκτών, τα οποία επίσης δημιουργούν περιθώρια συνεργασίας.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου