Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Νετανιάχου στην Κύπρο για πετρέλαιο και μετασταθμεύσεις μαχητικών

Καλά-καλά δεν στέγνωσε το μελάνι από τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ σε Ελλάδα και Κύπρο κι έρχεται η ανακοίνωση ενός ακόμα ταξιδιού Ισραηλινού επισήμου, αυτή τη φορά του πρωθυπουργού της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επιβεβαιώσει την κρισιμότητα των σχέσεων στο «τρίγωνο» Τελ Αβίβ – Λευκωσίας – Αθήνας.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου, στην Κύπρο θα βρεθεί στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ στη σχετική παρουσίαση του θέματος από την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» γίνεται ευθέως λόγος ότι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών θα βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες και η ασφάλεια. Το ταξίδι έχει και συμβολική σημασία, αφού πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη νήσο που πραγματοποιεί Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες είναι όμως κατά πάσα πιθανότητα το ισραηλινό αίτημα να επιτραπεί σε αεροσκάφη της χώρας να σταθμεύουν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Το ζήτημα είναι και αναμένεται να διαπιστωθεί η στάση της κυβέρνησης Χριστόφια, αφού επιδεικνύει μια ιδιαίτερη – έως παρεξηγήσιμη – εμμονή με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία…
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα, ο Νετανιάχου ενδιαφέρεται για συμφωνία με την Κύπρο για την πώληση – διανομή των υδρογονανθράκων σε Ευρώπη και Ασία, καθώς επίσης και για τη διευθέτηση κάποιων εκκρεμοτήτων στον καθορισμό των ορίων των «οικοπέδων», μια διατύπωση που ενδεχομένως να παραπέμπει σε διατύπωση αιτήματος μεσολάβησης ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο προς την κυπριακή πλευρά.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου