Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

"Χάνονται τεράστιες πηγές εσόδων από τη μη κήρυξη της ΑΟΖ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ ΑΠΌ ΤΟ adesmeytos

Χαίνουσα πληγή της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η μη κήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ καθώς και η παθητική στάση έναντι της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων, όπως καταδείχθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Η μεθοδευμένη υποθήκευση της Ελλάδος. Έξοδος από το αδιέξοδο με εθνικούς όρους» που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων.
Απώλειες τεράστιων εσόδων για τη χώρα προκύπτουν από το φοβικό σύνδρομο των Ελλήνων έναντι της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου. Άμεση προκήρυξη των 10 πρώτων οικοπέδων ζήτησε ο κ. Εμφιετζόγλου όχι μόνο στο Ιόνιο, αλλά και στο Αιγαίο, προτείνοντας την παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων εξόρυξης στην Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων: «Με εκτίμηση σημερινής αξίας 1 δισ. ευρώ και με προσφορά στη μισή αξία του 20% των μετοχών -στους απανταχού Έλληνες- μπορεί να συγκεντρωθούν 100 εκ. ευρώ...». Ελπιδοφόρο χαρακτήρισε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς διακήρυξε ότι η ΑΟΖ αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα...».

Όσο για τις γερμανικές επανορθώσεις, τα οφειλόμενα υπολογίζονται «με μέσο τόκο 6%, από το 1944 μέχρι τώρα μας οφείλουν 165 δισ. δολάρια από το κατοχικό δάνειο και 335 δισ. από τις πολεμικές επανορθώσεις. Ήτοι 500 δισ. δολάρια. Κατά τους υπολογισμούς άλλου Γάλλου οικονομολόγου το ποσό έφθασε 575 δισ. δολάρια, ήτοι περί τα 445 δισ. ευρώ!».
Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές ο κ. Π. Εμφιετζόγλου τόνισε ότι πρέπει να διορθώσουμε «τα του οίκου μας… με αποτελεσματική κρατική οργάνωση, με περιορισμό των δαπανών, να συμβάλει στην ανάπτυξη, να καταπολεμήσει την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, να βοηθάει αντί να διώχνει τα καλύτερα παιδιά της. Μια κυβέρνηση επιτέλους να στείλει στη φυλακή όσους έκλεψαν την πατρίδα», για να επανέλθει το αίσθημα της ευθύνης, εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες.
Σχολιάζοντας την πραγματικότητα ο συντονιστής της εκδήλωσης και πρόεδρος του ΕΛΚΕΔΑ Σταύρος Καρκαλέτσης τόνισε ότι «η οικονομία ξαναχτίζεται, ο εθνικός ακρωτηριασμός δεν αποκαθισταται... Η Κύπρος τόλμησε, η Ελλάδα υπομένει...», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο οικονομικό αλλά εξόχως πολιτικό.
Πυρά για τη δανειοληπτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ «εκτόξευσε» ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης εντοπίζοντας το πρόβλημα στην αποβιομηχάνιση της χώρας και την καταστροφή της παραγωγικής βάσης μετά το 1981. Για λανθασμένες οικονομικές συνταγές που εφαρμόζονται με σκοπό την υφαρπαγή του ορυκτού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας της χώρας έκανε λόγο ο οικονομολόγος Παναγιώτης Αποστόλου, κατηγορώντας τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για «συνειδητή προδοσία κατά της Ελλάδας και του λαού της».
Στην εκτίναξη της ύφεσης στην Ελλάδα που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο όχι μόνο το ευρώ αλλά και την Ε.Ε. αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ενώ έκανε λόγο για έναν «βαθιά ριζωμένο ραγιαδισμό των Ελλήνων», οι οποίοι ανέχονται δανειακές συνθήκες που απαγορεύουν εσκεμμένα να συμψηφιστούν τα χρέη με τις γερμανικές επανορθώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου