Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κρίσιμο τριήμερο για την Ελλάδα

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου από το real.gr


Πρόβα τζενεράλε για το τι έχει να περιμένει η Ελλάδα και η όποια επόμενη κυβέρνηση θα είναι το τριήμερο από το πρωί της Τετάρτης ως το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις σε όλα τα πιθανά επίπεδα, με εκπροσώπηση στο υψηλότερο τεχνικό και πολιτικό επίπεδο θα διαδέχονται η μία την άλλη με σκοπό να κριθεί η επάρκεια των δράσεων της ελληνικής πλευράς μια βδομάδα μετά την έγκριση του νέου πακέτου, αφετέρου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του πόσο δουλεύει και τι αποτέλεσμα θα έχει η διαδικασία του PSI.


Για όλα αυτά τα θέματα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο - που εσχάτως δέχεται απαξιωτική κριτική για τις πρωτοβουλίες του από παράγοντες εντός και εκτός Βρυξελλών - είχε τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Κυριακής με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο κατά την οποία προέκυψε η ανάγκη να παραστεί ο δεύτερος στις Βρυξέλλες ώστε να τα πούνε από πρώτο χέρι. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο Ζ. Μ. Μπαρόζο απέστειλε και επίσημη επιστολή στον Λ. Παπαδήμο στην οποία περιέχεται η ατζέντα της συνάντησης.

Επισήμως το ζητούμενο είναι η τόνωση της ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για να φτάσουμε όμως εκεί ο Μπαρόζο και η ομάδα του γνωρίζουν πως στην Ελλάδα θα πρέπει κυριολεκτικά να έρθουν τα πάνω κάτω. Αυτό βεβαίως, όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, για τις Βρυξέλλες είναι κάτι καλό.

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός που σε πρόσφατο Eurogroup γνωστός για τον αιχμηρό τρόπο που εκφράζεται υπουργός φώναζε “you have no idea how to run a state” (δεν έχετε ιδέα πως να λειτουργήσετε ένα κράτος). Για αυτό και στις επίσημες συζητήσεις, με τη συμμετοχή των επιτρόπων Ρεν, Αντορ, Χαν και Λεβαντόφσκυ, όπου κλήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει ένα χοντρό ανακάτεμα της τράπουλας.

Οι δύο ομάδες, αυτή του Ράιχενμπαχ και αυτή του Μορς (Τρόικα) θα πρέπει να βρούνε ένα άλλο τρόπο συνύπαρξης στην Αθήνα ώστε να μην πάει χαμένη ούτε μια μέρα. Άλλωστε στο Συμβούλιο πολλοί είναι αυτοί, όπως ο Γιούνκερ που δεν πιστεύουν πως μπορεί να μπει τάξη στην Ελλάδα ακόμα και σε δέκα χρόνια.

Για να δοθεί όμως το πακέτο στο σύνολό του, οι Βρυξέλλες χρειάζεται να μπορούν να πιστοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι βαρέλι δίχως πάτο. «Η εμπιστοσύνη καλή, αλλά ο έλεγχος ακόμα καλύτερος», όπως είπε και ο επίτροπος Ρεν δίνοντας το στίγμα του τι θα ακολουθήσει τις τρεις επόμενες μέρες.

Ο ίδιος κοινοτικός επίτροπος προσφάτως είχε χρησιμοποιήσει το σχήμα «προπονητής- διαιτητής» για το νέο τρόπο εποπτείας κατά το δεύτερο πακέτο. Για αυτό και η συνάντηση Παπαδήμου - Μπαρόζο την Τετάρτη θα είναι η «εύκολη» του τριημέρου, αυτή με τον «προπονητή». Την Πέμπτη το πρωί πιάνουν δουλειά οι «διαιτητές». Οι υπουργοί οικονομικών των 17 θα συνεδριάσουν πριν από τη Σύνοδο για να κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης και να εξαντλήσουν το ελληνικό ζήτημα «νωρίς», όπως λένε οι διπλωμάτες. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και αμέσως μετά ξανά, οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση των 17 θα συζητηθεί και η αύξηση των κεφαλαίων των μηχανισμών EFSF & ESM.

Το πρωί μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ενδέχεται να ματαιωθεί η συνάντηση των 17 σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ερωτηματικό βεβαίως παραμένει το αν ο πρωθυπουργός θα μετάσχει και στο Eurogroup των υπουργών το πρωί της Πέμπτης και αν θα συνοδεύεται από τον Ε. Βενιζέλο, ή ο δεύτερος θα έχει ακολουθήσει τα χνάρια του Χ. Παπουτσή διεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου