Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αυτό που δεν κάνει η κεντρική εξουσία για τις κλεμμένες αρχαιότητες, το έκανε ο Μιχαλολιάκος για το κλεμμένο “Λιοντάρι” του Πειραιά…

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, συναντήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της πόλης, με τον Ιταλό πρεσβευτή στη χώρα μας κ. Κλαούντιο Κλάντζερ.
Ο κ. Μιχαλολιάκος, αφού καλωσόρισε στον Πειραιά, τον Ιταλό πρέσβη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: « οι χώρες του Νότου της ΕΕ, αυτήν την δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, έχουν μπροστά τους μια ιστορική ευκαιρία. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν από κοινού τα πολλά και δύσκολα προβλήματα. Να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να επαναπροσδιορίσουν προτεραιότητες. Ελλάδα και Ιταλία μπορούν και πρέπει να είναι η μία δίπλα στην άλλη. Υπάρχουν κοινές αναφορές κοινά πολιτιστικά στοιχεία. Είναι η δική μας ευκαιρία για μια νέου τύπου Αναγέννηση».
Ο Δήμαρχος Πειραιά ζήτησε επίσης από τον Ιταλό πρέσβη να μεταφέρει στο Δήμαρχο Βενετίας, το διαχρονικό αίτημα του Πειραιά, να επιστρέψει στο μεγάλο λιμάνι ο «λέοντας του Πειραιά» που είναι συνυφασμένος με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Να σημειώσουμε ότι το μαρμάρινο λιοντάρι βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά και το “απήγαγε” το 1688, στη διάρκεια της γνωστής εκστρατείας του κατά των Αθηνών, ο Φρ. Μοροζίνι και το μετέφερε στο Ναύσταθμο της Βενετίας, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται. Το άγαλμα του Λέοντος, του οποίου δεν γνωρίζουμε ούτε τον γλύπτη που το φιλοτέχνησε, ούτε τον χρόνο της κατασκευής του, ή, έστω της τοποθέτησής του στον Πειραιά, “με το υπερφυσικόν μέγεθος, με την ανθρωπίνην μορφήν και τας μυστηριώδεις επιγραφάς αποτελεί – όπως εύστοχα παρατηρεί ο Ιωάννης Αλ. Μελετόπουλος – ένα από τα άλυτα μυστήρια της ιστορίας…”.

ΠΗΓΗ olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου