Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ η Σερβία

Την απόφαση να δοθεί στη Σερβία το καθεστώς της χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ αναμένεται να λάβουν σήμερα οι αρμόδιοι για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υπουργοί της ΕΕ, κίνηση που θα επικυρωθεί από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής 1ης-2ας Μαρτίου. Τα τελευταία εμπόδια απομακρύνθηκαν με την πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Η πορεία της Σερβίας προς τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καθυστερήσει εξαιτίας του ζητήματος του Κοσόβου, καθώς η Ένωση απαιτούσε εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αναγνωρίστηκε από το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλαίν Ζιπέ, «η Σερβία έχει μπροστά της μακρύ δρόμο» μέχρι να της δοθεί το πράσινο φως για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, τόνισε στο συμβούλιο τη σημασία που έχει για την περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία και η ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, καλωσορίζοντας την εποικοδομητική διάθεση που επέδειξαν οι δύο πλευρές. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής, που λειτουργεί ως καταλύτης σταθερότητας.
Σημείωσε δε ότι «πολιτική της Ελλάδας είναι η οικονομική πρόοδος και η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των κατοίκων της περιοχής, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνότητας», και πρόσθεσε ότι η συμφωνία για τη συμμετοχή του Κοσόβου στα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας επιβεβαιώνει την εποικοδομητική στάση και την προσήλωση της Σερβίας σε αυτό το σκοπό.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου