Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Άναψε η φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία(Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Δείτε στιγμιότυπα από την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας


Την φλόγα άναψε η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη και την παρέδωσε στη συνέχεια στον παγκόσμιο πρωταθλητή κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας Σπύρο Γιαννιώτη για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία.

Αφού περάσει από πολλές περιοχές της Ελλάδας, η φλόγα θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο την επόμενη Πέμπτη, 17 Μαϊου, στις 7 το απόγευμα, όπου θα περάσει στα χέρια των άγγλων διοργανωτών.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012» Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ο βρετανός υφυπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων Χιου Ρόμπερτσον και ο Ντέιβιντ Λάντσμαν, πρέσβης της Βρετανίας στη χώρα μας. Ήταν εκεί επίσης, μέλη της ΔΟΕ, έλληνες και βρετανοί αξιωματούχοι, μέλη της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών.

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος με τον πρόεδρο της επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Σπύρο Ζαννιά.

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας θα εκπροσωπηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο από την πριγκίπισσα Άννα, στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους διοργανωτές.

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία


 
Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος, αφού διέσχισε 250 μέτρα, παρέδωσε τη φλόγα στον Αλέξανδρο Λούκο, Βρετανός με ελληνικές ρίζες, ο οποίος πριν από επτά χρόνια ήταν πρέσβης της Βρετανίας στη Σιγκαπούρη για τη διεκδίκηση των Αγώνων από το Λονδίνο.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την ερχόμενη Πέμπτη θα ανάψουν από κοινού το βωμό ο έλληνας ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας (1992, 1996, 2000, 2004) και ο κινέζος ολυμπιονίκης της γυμναστικής Λι Νινγκ (1984), ο άνθρωπος που άναψε το βωμό και στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου το 2008, ώστε να παραδοθεί λίγο αργότερα το ιερό φως στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Λόρδο Σεμπάστιαν Κόου, χρυσό Ολυμπιονίκη το 1980 και 1984 στους δρόμους ημιαντοχής.

Συνολικά, το ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα 3.000 χιλιόμετρα, θα περάσει από 43 και πλέον πόλεις, ενώ θα συμμετάσχουν 500 και πλέον λαμπαδηδρόμοι.

Όλα τα έξοδα της λαμπαδηδρομίας θα καλυφθούν από χορηγίες και δεν θα επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το δημόσιο.

Η Ολυμπιακή Φλόγα μετά την παράδοσή της στις 17 Μαΐου στους Βρετανούς, θα μεταφερθεί την επομένη (18/5) με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος στη στρατιωτική βάση Κούλντροουζ, στην Κορνουάλη, απ' όπου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της Λαμπαδηδρομίας.

Επί 70 ημέρες, περίπου 8.000 Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας, πριν αυτή φτάσει στις 27 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Αγώνων. Εκεί θα παραμείνει και θα καίει άσβεστη ως την τελετή λήξης, στις 12 Αυγούστου.

Η διαδρομή της Φλόγας

Η διαδρομή της Φλόγας επί ελληνικού εδάφους, αμέσως μετά την Τελετή Αφής, που θα γίνει στις 10 Μαϊου στην Αρχαία Ολυμπία, έχει ως εξής:

- Η Φλόγα θα διασχίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Αμέσως μετά την Αφή θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβος, Γαστούνη, Λεχαινά, Κόρινθος και θα φθάσει στον Πειραιά.

- Κατά τη 2η ημέρα (11/5) θα μεταβεί με πλοίο στην Κρήτη και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κίσσαμος, Χανιά, Ρέθυμνο, Κνωσός, Άγιος Νικόλαος, Μάλια, Χερσόνησος, Ηράκλειο, ενώ στη συνέχεια θα περάσει από το Καστελόριζο.

- Την 3η ημέρα (12/5) θα φθάσει στον Πειραιά και θα κατευθυνθεί προς Πάτρα, Ρίο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, όπου θα διανυκτερεύσει.

- Στις 13/5 και κατά την 4η ημέρα θα αρχίσει το ταξίδι για την Καβάλα, αφού πρώτα περάσει από Κοζάνη, Βέροια και Θεσσαλονίκη.

- Την 5η ημέρα (14/5) θα συνεχίσει την πορεία της με προορισμό την Κομοτηνή, τους Κήπους Έβρου (συνοριακό φυλάκιο), τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα.

- Την 6η ημέρα (15/5) η Φλόγα θα περάσει από Αλιστράτη, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο και θα διανυκτερεύσει στη Λαμία.

- Την 7η ημέρα (16/5) θα συνεχίσει το ταξίδι για Χαλκίδα, Περιστέρι, Πειραιά και Αθήνα, για να ανηφορίσει στην Ακρόπολη, όπου και θα διανυκτερεύσει.

- Την 8η ημέρα (17/5) η Φλόγα θα διέλθει από το Μουσείο της Ακρόπολης, το κέντρο της Αθήνας, το Ζάππειο και θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό στάδιο, όπου θα γίνει και η παράδοσή της στους Βρετανούς διοργανωτές.

Η Πρωθιέρεια

Η Ινώ Μενεγάκη, είναι η 10η κατά σειρά Πρωθιέρεια στην ιστορία του θεσμού από το 1936 μέχρι σήμερα όσον αφορά την αφή της ιερής φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Πρωθιέρειες της τελετής αφής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 μέχρι σήμερα:

- Κούλα Πράτσικα (1936)
- Μαρία Αγγελοπούλου (1948)
- Ξανθίππη Πηχεών - Θεολογίτη (1952)
- Αλέκα Μαζαράκη - Κατσέλη (1956, 1960, 1964)
- Μαρία Μοσχολιού (1968, 1972, 1976, 1980)
- Κατερίνα Διδασκάλου (1984, 1988)
- Μαρία Παμπούκη (1992, 1996)
- Θάλεια Προκοπίου (2000, 2004)
- Μαρία Ναυπλιώτου (2008)
- Ινώ Μενεγάκη (2012)

Η Χορογράφος

Η Άρτεμις Ιγνατίου είναι η χορογράφος της Τελετής Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2008 (Πεκίνο 2008 - Βανκούβερ 2010) και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας (Σιγκαπούρη 2010, Ίνσμπρουκ 2012). Επίσης χορογράφησε την τελετή Αφής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο 2006, όπως και τις τελετές Αφής για το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Αγώνων Νεότητας στην Πνύκα και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Τραπεζούντα 2011, Λίμπερετς 2011, Τάμπερε 2009, Λινιάνο 2005, Παρίσι 2003, Μπαθ 1995. Στην τελευταία συμμετείχε και ως Πρωθιέρεια.

Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της, επέλεξε ομόφωνα τον πρώτο λαμπαδηδρόμο για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα Σπύρος Γιαννιώτης.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012» (Αρχαία λυμπια, 10/5)

11:25 - Πέρας προσέλευσης επισήμων
11:30 - Έναρξη Τελετής

- Ανάκρουση Ολυμπιακού Ύμνου - Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας
- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου- Έπαρση Σημαίας Ηνωμένου Βασιλείου
- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας - Έπαρση Ελληνικής Σημαίας
- Απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ OΛΥΜΠΙΑΣ»
- Χαιρετισμός Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιου Κοτζά
- Χαιρετισμός Προέδρου Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρου Ζαννιά
- Χαιρετισμός Προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Ζακ Ρογκ
- Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου
- Χαιρετισμός  Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδου Σεμπάστιαν Κόου
-  Προσφορά αναμνηστικού δώρου από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδου Σεμπάστιαν Κόου
- Είσοδος επισήμων στο Ναό της Ηρας
11:55 - Τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναό της Ήρας
- Είσοδος Πρωθιέρειας και Ιερειών με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο
- Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πρωθιέρεια στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο
12:25 - Αναχώρηση πρώτου Λαμπαδηδρόμου - πέρασμα από το Άλσος Πιερ Ντε Κουμπερτέν

Οι πρώτοι και οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Μετά από 5 συνεχείς εκπροσωπήσεις από αθλητές του κλασικού αθλητισμού στη θέση του 1ου λαμπαδηδρόμου σε ισάριθμες τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, το σερί του στίβου «έσπασε» το 2008 με την επιλογή από την ΕΟΕ του πρωταθλητή του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρου Νικολαϊδη, για να ακολουθήσει για το 2012 η κολύμβηση με το Σπύρο Γιαννιώτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο στίβος διατηρεί τα πρωτεία στην προέλευση αθλήματος του 1ου λαμπαδηδρόμου (9 φορές), ενώ είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται αθλητής από οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Ένας διπλωματικός υπάλληλος, που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, ο Κωνσταντίνος Κονδύλης, υπήρξε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την εκκίνηση του θεσμού αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, το 1936.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο ρόλος των λαμπαδηδρόμων προκάλεσαν τεράστια εντύπωση στους Έλληνες και έτσι, πολύ σύντομα, ο Κονδύλης αποτυπώθηκε στο κάλυμμα ενός κουτιού σπίρτων, που μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Από το 1936 μέχρι και το 2008, μεσολάβησαν 72 ολόκληρα χρόνια. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Γκατσιούδης (ακοντισμός).

Συνοπτικά οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι σε θερινούς Αγώνες ανά διοργάνωση από το 1936:


1936 Βερολίνο       Κωνσταντίνος Κονδύλης      (ιδιώτης)
1948 Λονδίνο        Κωνσταντίνος Δημητρέλης    (στρατιώτης)
1952 Ελσίνκι        Χρήστος Παναγόπουλος       (ιδιώτης)
1956 Μελβούρνη      Διονύσιος Παπαθανασόπουλος (ιδιώτης)
1960 Ρώμη           Τάκης Επιτρόπουλος         (δέκαθλο)
1964 Τόκιο          Γιώργος Μαρσέλλος          (110μ εμπόδια, ύψος)
1968 Μεξικό         Χάρης Αϊβαλιώτης           (100μ στίβου)
1972 Μόναχο         Γιάννης Κιρκιλέσης         (ιδιώτης)
1976 Μόντρεαλ       Τάσος Ψυλλίδης             (110μ εμπόδια)
1980 Μόσχα          Θανάσης Κοσμόπουλος        (ιδιώτης)
1984 Λος Άντζελες   ---                         ---
1988 Σεούλ          Θανάσης Καλογιάννης        (400μ εμπόδια)
1992 Βαρκελώνη      Σάββας Σαριτζόγλου         (σφυροβολία)
1996 Ατλάντα        Κώστας Κουκοδήμος          (μήκος)
2000 Σίδνεϊ         Λάμπρος Παπακώστας         (ύψος)
2004 Αθήνα          Κώστας Γκατσιούδης         (ακόντιο)
2008 Πεκίνο         Αλέξανδρος Νικολαϊδης      (τάεκβοντο)
2012 Λονδίνο        Σπύρος Γιαννιώτης          (κολύμβηση)

ΠΗΓΗ tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου