Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ισπανική «θύελλα» προ των πυλών για το ευρώ

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ισπανική οικονομία που επαναφέρει με ένταση στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το μέλλον της ευρωζώνης. Η Μαδρίτη αναζητεί λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, καθώς βλέπει τα περιθώρια να στενεύουν και τις αγορές να την δανείζουν με υψηλά επιτόκια.

Έτσι η Ισπανία έκανε στροφή στην πάγια θέση της, ότι είναι σε θέση να βρει τα χρήματα για να καλύψεις τις ανάγκες της οικονομίας της. Ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας εξέπεμψε χθες σήμα κινδύνου και παραδέχθηκε ότι οι ισπανικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών.


Ο Κρίστομπαλ Μοντόρο υπογράμμισε ότι η ισπανική τραπεζική κρίση έχει μεγάλη επίδραση στο κόστος δανεισμού του ισπανικού κράτους και με τα επιτόκια που προσφέρονται στην Ισπανία ουσιαστικά οι αγορές έχουν κλείσει. «Τα ασφάλιστρα κινδύνου λένε ότι η Ισπανία δεν έχει ανοιχτή την πόρτα της αγοράς. Τα ασφάλιστρα κινδύνου λένε ότι ως χώρα έχουμε ένα πρόβλημα στο να έχουμε πρόσβαση στις αγορές όταν χρειαζόμαστε να επαναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας» είπε ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη χώρα του είναι «εξαιρετικά σοβαρή». Ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε έκκληση στην Ευρώπη να αποδείξει ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, με την συμφωνία της σε μία τραπεζική ένωση και την έκδοση ευρωομολόγων.

Ωστόσο, η Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά στην χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χωρίς επίσημο αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης στην τρόικα και την ανάληψη προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως συνέβη στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Στο παρασκήνιο πάντως φαίνεται ότι Βερολίνο, Βρυξέλλες και Μαδρίτη αναζητούν τη «χρυσή τομή» προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα ρευστότητας των ισπανικών τραπεζών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που μεταδίδει το Πρακτορείο Dow Jones, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρτίσει μια προσωρινή πιστωτική γραμμή για την Ισπανία την οποία η Μαδρίτη θα μπορεί να αξιοποιήσει εάν χρειαστεί για να ανακεφαλαιοποιήσει τις ισπανικές τράπεζες.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η πιστωτική γραμμή είναι επί της ουσίας ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην Ισπανία που λέει «όχι» στην είσοδο της στον Μηχανισμό και στο Βερολίνο που επιμένει ότι η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της τρόικας.

Σε αυτό το κλίμα η Ισπανία θα επιχειρήσει την Πέμπτη να δανειστεί σε νέα δημοπρασία ομολόγων από 1 έως 2 δισ. ευρώ για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αρκετοί παράγοντες της αγοράς βέβαια προεξοφλούν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις η αγορά δεν αισθάνεται σίγουρη απέναντι στην ισπανική οικονομία.

Καμία ενέργεια από την G7

Τα σοβαρά προβλήματα της Ισπανίας οδήγησαν χθες σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Αν και δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, το Βερολίνο δέχεται ισχυρές πιέσεις για να αναλάβει δράση και να ενισχύσει την ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης.

Φουντώνουν οι συζητήσεις για ελληνική έξοδο

Σχεδόν καθημερινά τα διεθνή ΜΜΕ, οι αγορές και οι αναλυτές μιλούν για μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Οι συζητήσεις φούντωσαν εκ νέου χθες όταν ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s σε έκθεση του έδωσε μία στις τρεις πιθανότητες η χώρα μας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι σε περίπτωση που επαληθευτεί το ενδεχόμενο αυτό δεν θα υπάρξουν αυτόματα αρνητικές επιπτώσεις στα άλλα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου