Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Κίνδυνος για τις συντάξεις ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ από το real.gr

Σε οικονομικό κραχ οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εμπόρων και τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ οι δύο μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί ΙΚΑ και ΟΑΕΕ θα χρειαστούν επιπλέον - τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012 για την καταβολή των συντάξεων.

Όπως εκτιμάται η μαύρη τρύπα στο ΙΚΑ θα φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών τα 822 εκατ. ευρώ. Τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το ΙΚΑ, σε σημείο να καθίσταται προβληματική η ομαλή καταβολή των συντάξεων των επομένων μηνών, αναλύει με επιστολή της προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στο ΙΚΑ ένας στους τρεις είναι ανασφάλιστος και μια στις 2 επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό. Η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, ενώ κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ.

Ακόμη παρατηρείται καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων που φθάνει και τους 18 μήνες με διαδοχική ασφάλιση, ενώ ιδιαίτερα προβληματική είναι η εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ.

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται και ο ΟΑΕΕ, καθώς σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η μείωση των εσόδων από εισφορές υπολογίζεται ότι έχει υπερβεί ήδη το 30%. Βάσει δε του προϋπολογισμού που θα εγκριθεί με τη νέα διοίκηση και τη νέα κυβέρνηση, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2012 δεν θα ξεπεράσουν τα 1,487 δισ. ευρώ, όταν το 2011, η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 2,137 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τα έσοδα του ταμείου υπολογίζονται σε 4,311 δισ. ευρώ. Τα έξοδα, 5,133 δισ. ευρώ. «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τα οφειλόμενα 4,2 δισ. από εισφορές στον Οργανισμό δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος», αναφέρει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης.

Πιθανότητα αύξησης των εισφορών δεν υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατέβαλε εισφορές μόλις το 54,14% των ασφαλισμένων του Ταμείου. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί «τρύπα» 95.000.000 ευρώ, αφού από 250.000.000 που επρόκειτο να μπουν στα ταμεία, εισπράχθηκαν μόλις 155.000.000 ευρώ.

Μάλιστα η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσει 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου