Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπρος:Καραμπινάτη ζημιά €729 εκατ. κατέγραψε η Λαϊκή Τράπεζα

Λευκωσία: Με σημαντικές ζημιές ύψους €729 εκατ. πριν την απομείωση της υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων, έναντι ζημιάς €202 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2011, έκλεισε αυτό το εξάμηνο για τη Λαϊκή Τράπεζα. Όλες οι χώρες όπου λειτουργεί η Λαϊκή παρουσίασαν κερδοφορία, πλην της Ελλάδας. Ο Όμιλος Λαϊκής Τράπεζας ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για το 2012.

Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό καθαρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ύψους €23 δισ. παρουσιάζεται μειωμένο κατά 10% σε σύγκριση με τις 30 Ιουνίου 2011. Επίσης μειωμένες είναι οι συνολικές καταθέσεις ύψους €18 δισ. στις 30 Ιουνίου 2012, έναντι €23 δισ. στις 30 Ιουνίου 2011.


Στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού, ο Όμιλος προέβη σε απομείωση υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων ύψους €580 εκατ., κυρίως από τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, λόγω της περαιτέρω χειροτέρευσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Η απομείωση αυτή δεν έχει καμιά επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια του Ομίλου αλλά αυξάνει τη λογιστική ζημιά που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας σε €1.309 εκατ.

Στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν από το κούρεμα των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου και σε μικρότερο βαθμό από τις εκτιμώμενες μελλοντικές ζημιές στα δανειακά χαρτοφυλάκια, διέρχεται κρίσιμη καμπή με πρωτόγνωρες πιέσεις και εντεινόμενες προκλήσεις».

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την πίεση που υφίσταται ο Όμιλος, η Λαϊκή αναφέρει ότι «η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και οι συνθήκες αποσταθεροποίησης που συνεχίζουν να υφίστανται και μετά το κούρεμα των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, δημιουργούν σημαντικές επιπρόσθετες πιέσεις στα έσοδα και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου», προσθέτοντας πως «η γενικευμένη αβεβαιότητα και η περιορισμένη ρευστότητα δημιούργησαν περαιτέρω στρεβλώσεις στο κόστος δανεισμού και περιόρισαν ουσιαστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα με αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στις τραπεζικές εργασίες του Ομίλου κυρίως στην Ελλάδα».

Πέραν της κατάστασης στην Ελλάδα, η Λαϊκή σημειώνει πως «τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάζονται επίσης από τις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες εσωτερικές ενέργειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα».

Υπό το βάρος όλων αυτών των δυσχερών συγκυριών, η Λαϊκή ανακοίνωσε αύξηση των προβλέψεων για απομείωση χορηγήσεων, ώστε να υπάρχει σταθερή συνέχεια στην εξυγίανση του ισολογισμού, υπό το πρίσμα των εξελίξεων της πρώτης εξαμηνίας του 2012. Οι συνολικές προβλέψεις, για την πρώτη εξαμηνία, ανήλθαν σε €885 εκατ. έναντι €183 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, οι προβλέψεις για το κυπριακό χαρτοφυλάκιο ανήλθαν σε €175 εκατ. ενώ για το ελληνικό σε €706 εκατ. Η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα του 48% για τον Όμιλο.

Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού της Λαϊκής το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου ανήλθε σε 22,3%, αυξημένος κατά 630 μονάδες βάσης σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2012.

Στην Κύπρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το β’ τρίμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά €486 εκατ. οδηγώντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο 13,6%, αυξημένο κατά 415 μονάδες βάσης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2012.

Στην Ελλάδα λόγω της συνεχώς επιδεινούμενης κρίσης, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αυξήθηκε σε 32,6% το β’ τρίμηνο 2012, αυξημένος κατά 989 μονάδες βάσης έναντι του α΄ τριμήνου 2012.

ΠΗΓΗ philenews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου