Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίσιμη συνεδρίαση στην ΔΗΜΑΡ με φόντο τα νέα μέτρα

Σε κοινή συνεδρίαση της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της  Εκτελεστικής Επιτροπής θα συζητηθούν σήμερα τα προτεινόμενα μέτρα από την κυβέρνηση προς τα κόμματα που την στηρίζουν. Οι αντιδράσεις στη ΔΗΜΑΡ είναι πολλές και ο πρόεδρος κ. Φώτης Κουβέλης σήμερα θα συζητήσει για πρώτη φορά με διεξοδικό τρόπο την κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο  ίδιος σκέφτεται να μη θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στου βουλευτές του, μιας και όπως υποστηρίζουν συνομιλητές  του «η κομματική πειθαρχεία μέχρι  τώρα είναι έννοια ξένη στην Αριστερά».


Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει  στο κατά πόσο οι βουλευτές του  κόμματος στηρίξουν το νομοσχέδιο που  περιλαμβάνει τα μέτρα α) επί της  αρχής και β) επί των άρθρων, στην περίπτωση που δεν κατατεθεί  στη Βουλή σε ένα άρθρο αλλά σε περισσότερα, όπως έχει ζητήσει από  το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Προβλέπεται πως όλα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα λάβουν το λόγο και θα εκθέσουν τις απόψεις  τους.

Αν και τα μέτρα δεν  έχουν ανακοινωθεί επίσημα και  συζητούνται στα κομματικά επιτελεία  των κομμάτων ακόμη, το πνεύμα του  τελικού πακέτου δεν θα απέχει πολύ από αυτά που έγινα γνωστά στα μέσα της εβδομάδας, μέσω δημοσιογραφικών  πληροφοριών.

Στην ΔΗΜΑΡ δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σήμερα, όμως το κλίμα που θα διαμορφωθεί θα επηρεάσει τις μετέπειτα εξελίξεις.

Πάντως την εβδομάδα που μας πέρασε τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ήρθαν αντιμέτωποι με το «σοκ» της διαρροής του νέου πακέτου των μέτρων. Βουλευτές και στελέχη του κόμματος εκμυστηρεύονταν πως δεν ανέμεναν τόσο «βαρύ» το πρόγραμμα «προσαρμογής».

Συγκεκριμένα οι βουλευτές οι κκ Μουτσινάς, Αναγνωστάκης, Πανούσης, Βουδούρης και Μιχελογιαννάκης καθώς και οι κυρίες Ρεπούση και Μάρκου εξέφρασαν τη δυσφορία τους με όσα διάβασαν στον Τύπο. Οι βουλευτές ζήτησαν πλήρη ενημέρωση από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Φώτη Κουβέλη, αλλά και από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος στην άτυπη τρικομματική που εξετάζει τα μέτρα.

Η ηγεσία αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση εντός του κόμματος θέτοντας ουσιαστικά το δίλλημα: μέτρα ή χρεοκοπία. Επίσης ο κ. Κουβέλης θα ποντάρει στα επιμέρους θέματα που έθεσε και επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση, όπως αυτό της εφεδρείας. Από την πλευρά τους οι βουλευτές που αντιδρούν αναμένεται να περιμένουν πρώτα τα μέτρα για να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, αν και η μη διάψευσή τους έχει αρχίσει να τους ανησυχεί.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης δηλώνει πως πριν αποφασίσει θα συγκρίνει τα μέτρα που θα προταθούν με την προγραμματική συμφωνία και στις παρεκκλίσεις θα προτείνει άμεσα ισοδύναμα. Ωστόσο κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Κουβέλη αναφέρουν πως τα κάθε είδους ισοδύναμα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά και να τα δεχτεί η Τρόικα.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που δείχνουν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν την πρόταση του προέδρου πρόκειται να δώσουν έμφαση σε θέματα, που δεν αφορούν το μνημόνιο, ωστόσο θα μπορούσαν να συγκρατήσουν  την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η επιμονή του κ. Χατζησωκράτη να πληρώνει το κράτος μέρος μόνο των μισθών των ιερέων.

Το αίτημα αυτό ερμηνεύεται με πολιτικούς όρους, αφού πέραν του γεγονότος πως τα 110 εκατομμύρια ευρώ που θα εξοικονομηθούν δεν είναι λίγα, αλλά επίσης τέτοιου είδους αιτήματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον πολιτικό χώρο της ΔΗΜΑΡ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου