Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Κέρδη για τρίτο διαδοχικό μήνα στην Wall

Dow13.090,8490,13 0,69%  



  Nasdaq3.066,9618,25 0,60%  

H Wall Street χθες
Κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Jackson Hole επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα για να παρέμβει προκειμένου να στηρίξει την οικονομία εφόσον χρειαστεί.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Fed έκανε λόγο για "στασιμότητα" στην αμερικανική αγορά εργασίας, απέφυγε όμως να δεσμευτεί για την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων. Ωστόσο, αναφερόμενος στις προηγούμενες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας μέσω αγορών κρατικών ομολόγων για την ενίσχυση της οικονομίας, σημείωσε ότι τα προγράμματα έφεραν αποτελέσματα "παρέχοντας ουσιαστική στήριξη" στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Επίσης, από το μέτωπο της οικονομίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ σημείωσε τον Αύγουστο άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών σύμφωνα με την έρευνα που διενεργεί η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Thomson-Reuters/University of Michigan σκαρφάλωσε στις 74,3 μονάδες από 73,6 μονάδες στα μέσα του ίδιου μήνα και από τις 72,3 μονάδες στα τέλη Ιουλίου.  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 73,5 μονάδες.


Ο δείκτης PMI για την περιοχή του Σικάγο στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management, ο δείκτης υποχώρησε στις 53 μονάδες από 53,7 μονάδες επιβεβαιώνοντας πλήρως τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν τον Ιούλιο το μεγαλύτερο άλμα του 2012 καθώς αυξήθηκαν κατά 2,8%  στα 478,62 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2011. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των παραγγελιών κατά 2,3%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 90,13 μονάδες (0,69%) κλείνοντας στις 13.090,84 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 18,25 μονάδων (0,6%) και έκλεισε στις 3.066,96 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 7,1 μονάδων (0,51%) κλείνοντας στις 1.406,58 μονάδες.

Ο Αύγουστος αποτέλεσε τον τρίτο διαδοχικό κερδοφόρο μήνα για τους δείκτες καθώς ο Dow ενισχύθηκε 0,6%, ο Nasdaq 4,3% και ο S&P σημείωσε άνοδο 2%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow υποχώρησε 0,5%, ο Nasdaq έχασε 0,1% ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,3%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 28 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Intel κλείνοντας στα $24,83 με άνοδο 0,56 δολ. ή σε ποσοστό 2,31%. Ακολούθησαν η American Express με κέρδη 1,98% και κλείσιμο στα $58,30 και η Microsoft, η οποία έκλεισε στα $30,82 με άνοδο 1,65%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση $0,01 ή σε ποσοστό 0,58% και έκλεισε στα 1,7 δολ.

Στην Ευρώπη, παρά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία, τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, γεγονός που σύμφωνα με τον Cardillo, εκτός από την υποχώρηση του δολαρίου, οφείλεται και στο δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann, έχει επανειλημμένως εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της κρίσης της ευρωζώνης ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση τον υποχρέωσε να μείνει.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η El Mundo στην ιστοσελίδα της, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Monti να καθυστερήσει ένα πιθανό αίτημα διάσωσης για την Ιταλία. Πίσω από το αίτημα της Merkel βρίσκεται η ανάγκη να ξεπεραστούν οι εντάσεις με τον επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, ο οποίος είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε νέες παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αγορά ισπανικών ή ιταλικών ομολόγων.

Από το χώρο των επιχειρήσεων η AMR, μητρική των American Airlines, και η US Airways ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει την ανταλλαγή συγκεκριμένων εμπιστευτικών πληροφοριών με στόχο την διερεύνηση πιθανής συγχώνευσης. Σημειώνεται πως η AMR κατέθεσε το Νοέμβριο του 2011 αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Η μετοχή της AMR σημείωσε άνοδο 3,92 στα 0,42 δολ. ενώ της US Airways 2,5% στα 10,66 δολ.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή του Facebook έπειτα από τη μείωση της τιμής στόχου από δύο χρηματιστηριακές. Η Bank of America Merrill Lynch μείωσε την τιμή στόχο στα 23 δολ. από 25 δολ. μςε σύσταση “neutral” ενώ η BMO Capital Markets στα 15 δολ. από 25 δολ. Και οι δύο χρηματιστηριακές επικαλούνται τις συνδυασμένες πιέσεις από τον τερματισμό των περιόδων απαγόρευσης πώλησης μετοχών από στελέχη της εταιρείας καθώς από τις αδυναμίες του διαφημιστικού τομέα. Η μετοχή του Facebook υποχώρησε στον Nasdaq 5,4% στα 18,06 δολ. ενώ έφτασε έως και τα 18,03 δολ. 


ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου