Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η αξιοποίηση των αποδήμων


Άρθρο του «Φ» από το philenews

Η ΣΥΝΑΞΗ των αποδήμων Κυπρίων αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, που έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται ετησίως εδώ και πολλά χρόνια. Οι χιλιάδες Έλληνες της Κύπρου αλλά και οι Ελλαδίτες, που ζουν σε τρίτες χώρες, αποτελούν τον μόνιμο και δυναμικό πρεσβευτή του Ελληνισμού. Είναι η συνεχής και ζωντανή υποστήριξη που έχουμε ως Ελλάδα και Κύπρος, στον κόσμο. Μέσα δε σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, στην αρνητική διεθνή συγκυρία, ο οικουμενικός ελληνισμός μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο στήριξης. Η ομογένεια είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Τώρα, κατά την άποψη μας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί καθώς οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Έχουμε φθάσει άλλωστε κοντά στο σημείο μηδέν.
Ο Ελληνισμόςτου εξωτερικού μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορα επίπεδα και για διαφορετικές δράσεις.
Πρώτο,είναι η ευθύνη για δράση με στόχο να ανατραπούν αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό μπορεί να γίνει με την προβολή, έργο που θα είναι πιο αποτελεσματικό εάν προέρχεται από τους Έλληνες του εξωτερικού παρά από έναν ακριβοπληρωμένο οίκο.
Δεύτερο,θα πρέπει να πεισθούν οι ομογενείς να επενδύσουν σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό αφορά όσους εκ των ομογενών έχουν οικονομική επιφάνεια. Μπορούν να υπάρξουν και διευκολύνσεις, οι οποίες θα ενθαρρύνουν τους ομογενείς στην απόφασή τους να επενδύσουν στις δύο χώρες. Να ξεπερασθούν, δηλαδή, οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις υπάρχουν και δυσκολεύουν τους επενδυτές.
Τρίτο, να πεισθούν οι ομογενείς να επισκέπτονται, κυρίως για τουρισμό, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τέταρτο,όπως γίνεται διαχρονικά να ενημερώνονται συνεχώς για τα εθνικά θέματα και να αναλαμβάνουν με τη σειρά τους να θέτουν τα αιτήματά μας είτε ενώπιον των πολιτικών (κυβερνήσεις, κόμματα) των χωρών που διαμένουν είτε και ενώπιον της κοινής γνώμης. Θα πρέπει οι ομογενείς να συνεχίσουν την προβολή των εθνικών θεμάτων. Είναι, επαναλαμβάνουμε, οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.
Το κεφάλαιο του απόδημου Ελληνισμού δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Ο Ελληνισμός διαθέτει μεγάλες δυνάμεις. Αυτές τις δυνάμεις πρέπει ιδιαίτερα σήμερα να τις αξιοποιήσουμε. Σωστά και ορθολογιστικά. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να τους μεταφέρουμε την πολιτική μας μιζέρια, τις διαχρονικές μας διαφορές και εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα. Αυτές τις γνωρίζουν εξ αποστάσεως, δεν χρειάζεται να τις βιώνουν και στα συνέδριά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου