Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Άκης : Θα μιλήσω όταν το κρίνω εγώ, δεν δέχομαι υποδείξεις

Άνοιξε  ο κύκλος των συμπληρωματικών απολογιών για την υπόθεση της διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος με φερόμενο ως πρωταγωνιστή τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.

Σήμερα Κυριακή συμπληρωματικές απολογίες δίνουν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο επιχειρηματίας από την Κατερίνη Γιώργος Σαχπατζίδης.

Η Βίκυ Σταμάτη δεν θα προσέλθει στον ανακριτή, καθώς υπέβαλλε αίτημα στον κ Μαλλή να μην απολογηθεί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελεπίδων για να αποφύγει τη δημοσιότητα. Ο ανακριτής θα μεταβή στις φυλακές Κορυδαλλού για να λάβει τη συμπληρωματική απολογία της.


Το κατώφλι του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, πέρασε λίγο πριν τις 9.00 το πρωί ο πρώην υπουργός κ Άκης Τσοχατζόπουλος για να δώσει τη συμπληρωματική του απολογία.

Άκης : Θα μιλήσω όταν το κρίνω εγώ, δεν δέχομαι υποδείξεις
Αποφασισμένος να μιλήσει στο φυσικό δικαστή δήλωσε μέσω των συνηγόρων του ο Άκης Τσοχατζόπουλος που βρέθηκε σήμερα ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή προκειμένου να απολογηθεί συμπληρωματικά για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος στην οποία φέρεται ως πρωταγωνιστής.

Ωστόσο δεν απολογήθηκε θεωρώντας άκυρη όλη τη διαδικασία της ανάκρισης ενώ ανακάλεσε και την πρώτη του απολογία που είχε δώσει στον ανακριτή. Μετά το τέλος της τετράωρης παραμονής του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ανακριτικό γραφείο, οι δικηγόροι  του πρώην υπουργού, Λεωνίδας Κοτσαλής, Ιωάννης Νικολάου και Ιωάννης Παγορόπουλος δήλωσαν

Θα επαναφέρουμε το αίτημα για κλήτευση μέλων του ΚΥΣΕΑ
Σε δήλωσή του ο κ Λεωνίδας Κοτσαλής ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός έχει ζητήσει επανειλημμένως την κλήτευση μελών του ΚΗΣΕΑ της περιόδου 1998-2000 αλλά και άλλων αξιωματούχων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να καταθέσουν για την υπογραφή των δύο επίμαχων συμβάσεων για τα εξοπλιστικά ( γερμανικά υποβρύχια και ΤOR-M1) αίτημα το οποίο θα επαναφέρει για ακόμα μια φορά.

Ο κ Κοτσαλής τόνισε ότι αλλιώς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η φάση της ανάκρισης ενώ υποστήριξε ότι νομικά η όλη υπόθεση δεν υφίσταται. « το ΚΗΣΕΑ αποφάσισε σε 4 διαφορετικές συνεδριάσεις του για το συγκεκριμένο θέμα και έλαβε τις αποφάσεις. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν απλά εισηγητής. Την απόφαση είχε υπογράψει ο τότε Γενικός διευθυντής εξοπλισμών»

Η ανάκριση είναι άκυρη
Ο επίσης δικηγόρος του Άκη Τσοχατζόπουλου  Ιωάννης Νικολάου, ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός δεν απολογήθηκε και αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση που του επέβαλε ο ανακριτής. Ήταν εκνευρισμένος υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία είναι άκυρη, ενώ ανακάλεσε και την πρώτη  του απολογία που είχε δώσει στον κ Μαλλή τον περασμένο Απρίλιο λίγο μετά τη σύλληψή του.

Θα μιλήσω όταν το κρίνω εγώ δεν δέχομαι υποδείξεις
Ο κ Ιωάννης Παγορόπουλος ανέφερε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος θεωρεί ότι η υπόθεσή του είναι πολιτική και ότι υφίσταται μια πρωτοφανή πολιτική δίωξη. Όπως είπε ο κ Παγορόπουλος το σύστημα εξουσίας το οποία καταγγέλλει τον Άκη Τσοχατζόπουλο είναι το σύστημα που ελέγχεται τώρα από τις δικαστικές αρχές. Οι άνθρωποι που ευθύνονται κατά τον κ Τσοχατζόπουλο  για το γεγονός ότι τώρα ο ίδιος βρίσκεται σε αυτή τη θέση κρύβονται .  Ο Άκης Τσοχατζόπουλος  θα μλήσει στο φυσικό του δικαστή και θα αποκαταστήσει τις αδικίες »

Μάλιστα ο πρώην υπουργός μέσω των συνηγόρων του απάντησε στη χθεσινή έκκληση της Αρετής Τσοχατζοπούλου.  Μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημηματρακόπουλο  η Αρετή Τσοχατζοπούλου κάλεσε τον πατέρα της να σπάσει τη σιωπή του. Ωστόσο πρώην υπουργός είναι αποφασισμένος να μιλήσει όταν το κρίνει εκείνος και δεν δέχεται υποδείξεις.

Έκκληση για την αποφυλάκιση της Βίκυς
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος σύμφωνα με τους δικηγόρο του ζήτησε από τον κ Μαλλή  την αποφυλάκιση της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη λόγω της κατάστασής της. Να σημειωθεί ότι η σύζυγός του Άκη Τσοχατζόπουλου επικαλούμενη ψυχολογίκά προβλήματα αλλά και τη δημοσιότητα που θα έπαιρνε η προσέλευση της στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων δεν βρέθηκε σήμερα στο γραφείο του ανακριτή παρά την κλήτευσή της για συμπληρωματική απολογία. Έστι τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο ανακριτής να μεταβή στις φυλακές Κορυδαλλού για να λάβει την απολογία της

Αυτή την ώρα απολογείται ο επιχειρηματίας από την Κατερίνη Γιώργος Σαχπατζίδης

Τις συμπληρωματικές τους απολογίες ολοκλήρωσαν χτες Σάββατο, ο εξάδελφος του Άκη Τζοχατζόπουλους Νίκος Ζήγρας, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο επιχειρηματίας Αστέριος Οικονομίδης και η πρώην λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνης Λαμπροπούλου.

Συγκεκριμένα το κατώφλι του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, πέρασε πρώτος ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, ο οποίος απολογήθηκε για περίπου δυο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ρωτήθηκε από τον ανακριτή, για το ρόλο προσώπων που εμπλέκονται στις δυο υποθέσεις που ερευνά η δικαιοσύνη και αφορούν τα γερμανικά υποβρύχια και  τα TOR -M1.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Ζήγρας ρωτήθηκε για το ρόλο του Γιάννη Σμπώκου στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του συμπληρωματική απολογία στον ανακριτή ο Νίκος Ζήγρας είχε υποστηρίξει ότι ο Γιάννης Σμπώκος μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο ήταν οι τελικοί αποδέχτες του μαύρου χρήματος. Μάλιστα για τον Γιάννη Σμπώκο είχε αναφέρει πως ήταν ένα από τα πρόσωπα που κουβαλούσε χρήμα με βαλίτσες.

Την πόρτα του ανακριτή αμέσως μετά, για συμπληρωματικές εξηγήσεις, πέρασε η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλο κατέθεσε υπόμνημα στον ανακριτή και επιφυλάχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του στο μέλλον. Σήμερα, λόγω σωματικής και ψυχολογική κόπωσης, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις του κυρίου Μαλλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Αρετή Τσοχατζοπούλου, στο υπόμνημα της  υποστηρίζει ότι τα δύο ακίνητα επί της οδού  Κεφαλληνίας για τα οποία κλήθηκε να απολογηθεί συμπληρωματικά αποκτηθήκαν από την ίδια με νόμιμο τρόπο. Επίσης στο υπόμνημά της, επικαλείται τις φορολογικές της δηλώσεις, απο τις οποίες υποστηρίζει ότι αποδεικνύεται ότι το κόστος αγοράς των δύο ακινήτων υπερκαλύφθηκε από τα νόμιμα εισοδήματά της.

Μετά το πέρας της απολογίας της, ο δικηγόρος της Μ. Δημητρακόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε πως επισκέφτηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή και του ζήτηση να μιλήσουν. Η δήλωση του έχει ως εξής:  «Η κόρη και τα εγγόνια του Άκη Τσοχατζόπουλου αργοσβήνουν μέρα με την ημέρα. Επισκέφθηκα τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή και του ζήτησα να σπάσει τη σιωπή του και να μιλήσει. Είναι μεγάλο λάθος να ανέβει στο πολιτικό ικρίωμα μόνος τους».

Τη συμπληρωματική του απολογία ολοκλήρωσε λίγο πριν τις 18.00 και ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Αστέριος Οικονομίδης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στις αγοραπωλησίες του ακινήτου επί της Δεινοκράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του ανέφερε ότι δεν ήταν έμπιστος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ούτε πολιτικός του φίλος αλλά ούτε και αντιλήφθηκε ότι πίσω απο τις αγοραπωλησίες του ακινήτου υπήρχε ίχνος ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Φέρεται ακόμα να ανέφερε ότι ο ίδιος λειτούργησε νόμιμα.

Απολογία Λαμπροπούλου

Περίπου τρεις ώρες διήρκησε η απολογία της λογίστριας του Άκη Τσοχατζόπουλου Ευφροσύνης Λαμπροπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία της υποστήριξε ότι ανέλαβε τα φορολογικά των offshore εταιριών, όταν πια μέσω αυτών είχαν αγοραστεί τα ακίνητα, που σύμφωνα με τη δικαιοσύνη αποκτήθηκαν με μαύρο χρήμα, προερχόμενο από μίζες για εξοπλιστικά.  Η ίδια φέρεται να αναφέρθηκε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που έκανε το 2010 το ΣΔΟΕ στο γραφείο της κατά τη διάρκεια του οποίου, κατασχέθηκαν όλα τα έγγραφα που αφορούσαν την offshore ελεγχόμενη εταιρία Nobilis. Ο έλεγχος αυτός όπως φαίνεται να είπε την πανικόβαλε και επικοινώνησε με τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Νικόλαο Ζήγρα και τη δικηγόρο Ταλιτά Τσεκούρα.  Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής ο Νικόλαος Ζήγρας με παροιμιώδη ψυχραιμία, της είπε να μην ανησυχεί. Καθησυχαστικός όμως ήταν σύμφωνα με την Ευφροσύνη Λαμπροπούλυ και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος φέρεται να της είπε ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε ότι γνωρίζει ποιοι είναι πίσω από αυτή την ενέργεια και ποιοι πιέζουν. Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου «καίει» με την συμπληρωματική απολογία της τον πρώην Υπουργό, ο οποίος θα απολογηθεί σήμερα Κυριακή.

Όλοι έχουν κριθεί είναι  προσωρινά κρατούμενοι στον Κορυδαλλό και αντιμετωπίζουν το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα.

Μετά την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών απολογιών των επτά κατηγορουμένων, που κρατούνται προσωρινά, τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν πέντε νέα πρόσωπα που έχουν κληθεί από τον κ. Μαλλή με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ποιοι ακολουθούν

Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο, ο οποίος μετά από προθεσμία που ζήτησε και έλαβε αναμένεται να απολογηθεί στις 5 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γιάννης Σμπώκος – το όνομα του οποίου αναφέρεται σε δεκάδες χειρόγραφες σημειώσεις που κατασχέθηκαν στο γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου – είναι υπόλογος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 80 εκατ. ευρώ ποσό που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη προέρχεται από μίζες για τα εξοπλιστικά.

Στις 8 Οκτωβρίου αναμένεται να απολογηθούν, επίσης για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η πρώην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενχάουερ, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ιανός» Νίκος Καρατζάς, ο συνταξιούχος πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Φώτης Αρβανίτης και ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος. Συνολικά τα πέντε νέα πρόσωπα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους, φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, με εμβάσματα  που αγγίζουν το συνολικό ποσό των 57 εκατ. ευρώ.

Συμπληρωματικές απολογίες θα ληφθούν και τους υπόλοιπους εννέα κατηγορουμένους στην  υπόθεση οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με όρους μετά τις αρχικές απολογίες τους στον ανακριτή, τον περασμένο Απρίλιο.

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου