Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ενα δισ. και 89 «αγκάθια» μας χωρίζουν από τη δόση

Να κάνει μέσα σε δέκα ημέρες, όσα δεν έγιναν σε έξι μήνες επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση.

Επί τρεις μήνες τώρα η Τρόικα πηγαινοέρχεται στην Αθήνα (Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο) αλλά τώρα που «χάθηκε» ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας πριν το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας που πέρασε, ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκινά νέο αγώνα δρόμο και συναντάται με τους επικεφαλής της Τρόικας σήμερα το απόγευμα στις 18:30 για να «κλείσει» τη συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.


Αν χαθεί και αυτός ο στόχος, τότε η κατάσταση προδιαγράφεται ζοφερή καθώς η δόση δεν θα έρχεται και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πάντως δεν μιλά πλέον για τη δόση ύψους 31,5 δισ. ευρώ που καθυστερεί από τον Μάιο, αλλά για… 36,5 δισ. επειδή ζητά να περιλαμβάνει και την δόση του Σεπτεμβρίου που δεν δόθηκε επίσης στη χώρα μας.

Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα μείνουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για να ρυθμίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες των μέτρων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ζητάνε 1 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα για να φτάσει το «πακέτο» των μέτρων λιτότητας του 2013 στα 9-9,5 δισ. ευρώ (αντί 7,8 δισ. που υπολογίστηκαν προ μιας εβδομάδας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) αλλά και άμεση λύση για 89 «αγκάθια» σε μέτρα διαρθρωτικού και  διοικητικού χαρακτήρα, τα οποία δεν έχει εκπληρώσει η χώρα μας (συγχωνεύσεις εφοριών, ορισμός μόνιμου γραμματέα φορολογικών θεμάτων πενταετούς θητείας κλπ).


Γ. Στουρνάρας: Το Νοέμβριο η επόμενη δόση
Εξερχόμενος το βράδυ της Τρίτης από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης υπολογίζεται το Νοέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, όπως τόνισε, «το πρόβλημα με την επιμήκυνση, είναι ότι απαιτεί παραπάνω χρήματα».

«Πήραμε την εντολή από το Eurogroup για να δούμε πως θα βρεθούν αυτά τα παραπάνω χρήματα. Με τι τρόπους. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τόσο δύσκολο πρόβλημα αυτό» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα κινηθούν τα χρονοδιαγράμματα, απάντησε ότι η εικόνα είναι καλύτερη, ωστόσο «έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να συζητηθούν τόσο τα αποτελέσματα του ταξιδιού της κ. Μέρκελ, όσο και το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το δημοσιονομικό πρόγραμμα. Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών  ενδεχομένως να γίνει την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου