Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Συρία και παράνομοι μετανάστες στο επίκεντρο

Περίπου 50 λεπτά διήρκησε το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών  μετέφερε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τους χαιρετισμούς του Τ. Ερντογάν αλλά και τις ευχές του πρωθυπουργού της Τουρκίας για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης. Εκτός από τα ελληνοτουρκικά οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία ενώ ο κ. Σαμαράς έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.


Στη συνέχεια ο κ. Νταβούτογλου μετέβη στη βουλή όπου συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο», δήλωσε ακολούθως ο κ. Νταβούτογλου. Αυτή την ώρα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών βρίσκεται στην Ελλάδα σε μια δύσκολη συγκυρία τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Τουρκία, με στόχο να δοθεί ώθηση στις πολυετείς και ατέρμονες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Επισήμως, ο λόγος της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας είναι να προετοιμάσουν το 2ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα και προβλέπει την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη γειτονική χώρα. Όμως μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά και οι κρίσιμες και διαρκείς διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, μεταθέτουν από τον Ιανουάριο και μετά τη διεξαγωγή του.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν και θέματα οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεις και τουρισμός, τομείς στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση δίνει έμφαση και επιδιώκει την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων. Πριν αναχωρήσει - με ιδιωτικό αεροπλάνο - για την Άγκυρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να συναντηθεί με μέλη του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου συμπίπτει με τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία στην οποία σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο γίνεται αναφορά στις απειλές της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και στην άρνηση της να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου