Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μέρκελ: «Δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες να απεργούν για κάθε ιδιωτικοποίηση που πάει να γίνει στη χώρα»

Την ώρα που στη Βουλή των Ελλήνων διεξάγεται μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να μιλήσει σε ανοιχτή διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Καλεσμένη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς η Καγκελάριος Μέρκελ, λίγο πριν μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η ευρωζώνη ώστε να διασφαλίσει τη συνοχή της και να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.


«Χρειαζόμαστε γενναίες μεταρρυθμίσεις και αναγκαίες μεταβολές ώστε να κερδίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Τα κράτη που πλήττονται απαιτούν πολλά από τους πολίτες τους και το γνωρίζω αυτό. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Πρέπει να συνεχίσουμε με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών και η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζουν. Το τονίζω αυτό. Θέλουμε ανάπτυξη αλλά με υγιείς προϋπολογισμούς. Η ανάπτυξη δεν καθορίζεται πολιτικά» υπογράμμισε η Καγκελάριος Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή της πως το ευρωπαϊκό πείραμα θα αντέξει αυτήν την κρίση και η ΕΕ θα καταφέρει να βγει ισχυρότερη και πιο ενωμένη αρκεί να κάνει τα απαραίτητα τρία βήματα:

Πρώτον, μια πραγματική νομισματική ένωση καθώς δεν αρκεί απλώς η Ευρώπη να δίνει αφειδώς χρήματα αλλά να ελέγχει πως αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη. «Πρέπει να βρούμε το σωστό δρόμο για αυτόν το σκοπό και να επανορθώσουμε τα λάθη που έγιναν. Δεν υπαναχωρούμε και δεν φοβόμαστε την αλλαγή των Συνθηκών καθώς η εμβάθυνση της Ευρώπης είναι απαραίτητη. Χρειάζεται ένας Ευρωπαϊκός μηχανισμός για την εποπτεία των τραπεζών ώστε να μπορούν οι συστημικοί κίνδυνοι να διαγνωστούν γρήγορα στο μέλλον» τόνισε η κ. Μέρκελ.

Δεύτερο βήμα για την εμβάθυνση της ευρωζώνης σύμφωνα με την Καγκελάριο Μέρκελ είναι η κοινή δημοσιονομική πολιτική, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να παρεμβαίνει αποφασιστικά στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών – μελών.

Ως τρίτο απαραίτητο βήμα για την εμβάθυνση της ευρωζώνης η Άνγκελα Μέρκελ έθεσε την κοινή οικονομική πολιτική. «Βλέπουμε πως απουσιάζει μια δεσμευτική προσπάθεια συντονισμού στο οικονομικό επίπεδο. Βρισκόμαστε όμως ακόμα στην αρχή. Πολιτικά πεδία στα κράτη - μέλη όπως η εσωτερική αγορά και η φορολογική πολιτική πρέπει να ελέγχονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν…. Χρειάζεται η αμφίδρομη δράση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ώστε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι και κρίση αξιοπιστίας και η εμπιστοσύνη ανακτάται δύσκολα» δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας.


Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στο κοινό νόμισμα τονίζοντας πως το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα αλλά ένα σύμβολο για την Ευρώπη της ελευθερίας, της ευημερίας και της προόδου και η κρίση είναι μια πρόκληση από την οποία είτε θα βγει η Ευρώπη κερδισμένη στο σύνολό της, είτε χαμένη στο σύνολό της. Η Καγκελάριος επανέλαβε τη γνωστή ρήση του Ζακ Ντελόρ πως «ένα κοινό νόμισμα χωρίς συντονισμό της οικονομικής, δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτική θα αποτύχει»

Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τέλος τους Ευρωπαίους πολίτες να συνειδητοποιήσουν το κοινό τους μέλλον και την ανάγκη ενδυνάμωσης της Ε.Ε «Πρέπει να βιώσουμε τον εξευρωπαϊσμό του εθνικού μας επιπέδου. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να κατανοήσει πως μόνο με την Ευρώπη μπορεί να επιτύχει. Η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή από τα εθνικά κράτη. Και για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση στην ίδια την Ευρώπη».




"Δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες να απεργούν για κάθε ιδιωτικοποίηση που πάει να γίνει στη χώρα"


Απαιτώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα και την ύφεση στην ελληνική οικονομία η Καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός πως το έλλειμμα της χώρας έφθασε στο 15% κάτι που έκανε τις αγορές να πάψουν να τη δανείζουν. «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που πάει να γίνει μια ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα να κατεβαίνει ο κόσμος σε απεργία» δήλωσε η κ. Μέρκελ και συμπλήρωσε πως είναι αδύνατο στην Ελλάδα οι συγκοινωνίες να μην εισπράττουν το κόμιστρο και οι φορολογικές αρχές τα έσοδα.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου