Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

FT: Αντίστροφη μέτρηση τριών εβδομάδων για αλλαγή του σχεδίου διάσωσης

Περιθώριο τριών εβδομάδων έχουν δώσει στους εαυτούς τους οι ηγέτες της ευρωζώνης για να οριστικοποιήσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, γράφουν οι Financial Times. Στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 27 Νοεμβρίου.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζει ότι η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου προϋποθέτει την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας στην ελληνική Βουλή απόψε.


Από τις Βρυξέλλες οι Financial Times προσθέτουν ότι αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τα μέτρα και τον προϋπολογισμό στην ψηφοφορία της Κυριακής, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τη μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων τη Δευτέρα. Αυτό θα αποτελέσει την αρχή μιας αντίστροφης μέτρησης δύο εβδομάδων μέσα στις οποίες θα κινηθούν οι νομοθετικές διαδικασίες σε επτά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτική έγκριση του τροποποιημένου ελληνικού σχεδίου διάσωσης.

Η μείωση του επιτοκίου χαρακτηρίζεται ως το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι ενός πολύπλευρου πακέτου που διαπραγματεύεται η τρόικα για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Οι κυβερνήσεις που εκφράζουν τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις και θα πρέπει να πείσουν τα κοινοβούλιά τους περιλαμβάνουν κυρίως τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι η ισχύουσα συμφωνία ορίζει το επιτόκιο του ελληνικού δανεισμού σε 150 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού. Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου στις 80 μονάδες βάσης.

Προστίθεται ότι είναι επίσης κοντά η συμφωνία με την οποία η ΕΚΤ θα παραιτηθεί από τα κέρδη της επί των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, μειώνοντας περαιτέρω το ελληνικό χρέος. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τους τελευταίους μήνες ορισμένα hedge funds έχουν αγοράσει ελληνικό χρέος αναμένοντας ότι η ευρωζώνη θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επαναγοράσει και να αποσύρει ομόλογά της. Σύμφωνα με μια εκδοχή του σχεδίου, η ΕΚΤ θα αποπληρωθεί στο ακέραιο από την Ελλάδα, αλλά θα περάσει το κέρδος στα εθνικά υπουργεία Οικονομικών, τα οποία με τη σειρά τους θα επιστρέψουν τα χρήματα στην Ελλάδα.

Επειδή ωστόσο αναγνωρίζεται ότι ο στόχος του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 δε θα επιτευχθεί με αυτές τις μεθόδους, συζητείται η αναπροσαρμογή του στόχου στο 125% του ΑΕΠ έως το 2022.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επικεντρώνονται στο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς έχουν ήδη συμφωνήσει στην κάλυψη της πρόσθετης χρηματοδοτικής ανάγκης της Ελλάδας ύψους 13-18 δισεκατομμυρίων ευρώ, χορηγώντας άδεια έκδοσης μεγάλων ποσοτήτων βραχυπρόθεσμων ομολόγων, τα περισσότερα εκ των οποίων, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αγοράζονται από ελληνικές τράπεζες.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορέσουν να συμφωνήσουν στη μείωση του επιτοκίου, η ΕΚΤ αναμένεται να παρατείνει το χρόνο ωρίμανσης των ομολόγων που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου